Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Med hjälp av en avancerad datormodell kunde forskarna simulera belastningen på forntidsjättens ben vid rörelse.

© Shutterstock
Forntiden - Dinosaurier

Forskare avslöjar: Tyrannosaurus rex kunde inte springa

Tyrannosaurus rex var inte byggd för att ta sig fram så snabbt som vi tidigare har trott. Den slutsatsen drar en grupp engelska forskare i en ny studie.

Skräckinjagande filmscener med en hungrig, vrålande Tyrannosaurus rex som springer ifatt bilar har ingenting med verkligheten att göra.

Det är slutsatsen i en ny studie vid University of Manchester, där en forskargrupp har använt sig av en datorsimulering för att komma fram till rovdinosauriens topphastighet, som i många år har varit föremål för diskussioner paleontologer emellan.

Deras resultat ger därmed dödsstöten till klassiska jaktscener från filmer som Jurassic Park.

Usain Bolt utklassar Tyrannosaurus rex

Enligt forskarna klarade forntidsjättens ben inte en belastning på mer än drygt 20 kilometer i timmen, långt ifrån de uppemot 70 kilometer i timmen som forskarna tidigare har nämnt som köttätarens topphastighet.

I jämförelse ligger människors genomsnittshastighet vid gång på cirka 4,8 kilometer i timmen och omkring åtta–nio kilometer i timmen vid löpning. Usain Bolt kan däremot komma upp i en hastighet av närmare 44 kilometer i timmen.

”Vår studie visar att Tyrannosaurus rex faktisk var ganska långsam”, säger studiens ledare William Sellers till BBC.

Hade brutit benen

© University of Manchester

William Sellers och hans kollegor har kommit fram till sitt resultat genom att kombinera två biomekaniska tekniker som gör det möjligt att undersöka hur forntidsjättens leder och ben reagerade på rörelser med sin cirka sju ton tunga kropp.

På så vis kunde de få fram en detaljerad datorsimulering av Tyrannosaurus rex som visar att jätten kunde ta stora steg, men alltså inte springa ifatt en bil.

”Riktig löpning skulle förmodligen medföra en alltför hög belastning på benen”, säger William Sellers.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj