Enorm rovdinosaurie härskade under krita

Fyra ton tung dråpare satt på tronen innan T. rex tog över.

Lythronax Argestes

Rovdinosaurien Siats meekerorum

För 100 miljoner år sedan levde en enorm rovdinosaurie i bergen i södra Utah i USA. Forskare vid Utahs delstatsuniversitet har hittat resterna av jätteödlan, som de har döpt till Siats meekerorum, vilket betyder Meekers kannibaldemon.

Trots dess längd av tio meter och vikt av mer än fyra ton räknar forskarna med att fyndet är ett ungt exemplar. Ödlan är en så kallad carcharodontosaurus, en typ av rovdinosaurie som inte tidigare hittats i Nordamerika.

Skifte i toppen av näringskedjan

Carcharodontosaurierna befann sig i toppen av näringskedjan i miljoner år under tidig krita, tills tyrannosaurierna övertog deras plats. Paleontologerna är inte helt klara över hur skiftet skedde, men Cedar Mountains i Utah är en av de få platser där fossil från båda grupperna har hittats.

Tyrannosaurier som levde samtidigt som Siats meekerorum i området var stora som hundar, men innan Siats meekerorum helt hade försvunnit dök minst en stor tyrannosaurus upp. Den blev sannolikt en alldeles för stor munsbit även för en jätte som Siats meekerorum och tog över rollen som topprovdjur.

Tyrannosaurus intog toppen av näringskedjan

I samma område som Siats meekerorum grävdes ut har andra paleontologer kanske hittat svaret på vad som blev jätteödlans slut: en direkt förfader till Tyrannosaurus rex, som de har gett namnet Lythronax argestes, vilket betyder ”den sydliga kungen av lemlästning”.

Siats meekerorum har möjligen förlorat det evolutionära slaget mot Lythronax argestes, som verkar vara en av de första stora, dödliga tyrannosaurierna.

Rovdinosaurien Siats meekerorum