Shutterstock

Dinosauriernas jättar hade näbb

De stora långhalsade sauropoderna hade näbb när de vandrade runt på jorden för flera miljoner av år sedan. Det är slutsatsen i en ny studie där tyska forskare har närstuderat urtidsjättarnas kranier.

En forskargrupp vid Universität Bonn i Tyskland har löst en gåta som i åratal har gäckat paleontologer.

På många ställen i världen har de hittat dinosaurietänder som har legat i vackra, välordnade rader, trots att det inte har funnits något käkben som hållit dem fast under de miljontals år de legat i jorden.

Något måste ha hållit dem på plats och de tyska forskarnas teori är att de stora växtätande dinosaurier som kallas sauropoder har haft näbb.

© Wiersma and Sander 2017/ImageSelect

Stora jättar hade näbb som fåglar

Forskarna studerade tandrader från flera sauropoder, däribland Camarasaurus, som man också hittat hela kranier av.

Camarasaurus levde för cirka 150 miljoner år sedan och de största uppnådde en längd av 23
meter och en vikt på 45 ton.

Undersökningar ­visade att endast halva delen av tänderna mellan tandspetsen och käken hade tecken på slitage.

Den övre hälften i överkäken och den nedre i underkäken har enligt forskarna varit innesluten i en näbbliknande struktur av keratin – det material som även fåglarnas näbb och vårt eget hår består av.

Beskyddade tänderna mot slitage

Undersökningarna visade också att det i käk-benet hos Camarasaurus fanns små fördjupningar, där det kan ha funnits blodkärl som försett näbben med näringsämnen.

Näbben har troligen skyddat och stabiliserat tänderna när de gigantiska djuren drog till sig sega växter som ormbunkar och grenar av barrträd.