nb_u40 jurassic

Dinosaurier säljes... med fel och brister

Dinosaurierna från filmen Jurassic Park sätts nu till försäljning på auktion. Men även om latexdjuren ser realistiska ut, saknar de enligt forskarna både fjädrar och fett.

2 oktober 2014 av Carsten Nymann

Filmen Jurassic Park slog alla rekord när den hade premiär i juni 1993. Som en utsvulten tyrannosaurus rex slukade publiken historien om 65 miljoner år gamla återupplivade dinosaurier med hull och hår.

Nu läggs en rad av de handgjorda modellerna som kompletterade filmens datoranimerade bilder ut till försäljning via auktionshuset Profiles in History.

Bland kunderna kommer nog finnas fler filmentusiaster än paleontologer.

Sedan Jurassic Park hade premiär för 21 år sedan har forskarna konstaterat att dinosaurierna såg tämligen annorlunda ut från hur filmen avbildar dem.

T. rex var tung och slö

Filmens “huvudperson”, den smidiga och ytterst lättretade tyrannosaurus rex vägde till exempel över nio ton och lufsade runt som en elefant.

Mördarmaskinen levde i själva verket huvudsakligen av kadaver – och dessutom var den förmodligen täckt av en färgsprakande fjäderdräkt.

Klok som en struts

En annan av filmens blodtörstiga dinosaurier, velociraptor, vars stand-in är en av de figurer som läggs ut till försäljning, framställs i filmen som en listig jägare på storlek med en människa, som rör sig i flock och kan öppna dörrar.

I verkligheten var djuret på storlek med en kalkon och ungefär lika klok som en struts - vilket i rättvisans namn ska sägas gör den till en av de mer intelligenta dinosaurierna - och inget tyder på att "raptorn" var ett flockdjur.

En argsint slagskämpe

Slutligen framställs den trehorniga triceratops i filmen som en familjeorienterad och mild nallebjörn, när den själva verket var kringströvande och aggressiv, och ofta hamnade i slagsmål med artfränder.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: