Lida Xing
Dinosaurier fångades i tidskapsel

Dinosaurier fångades i tidskapsel

För miljontals år sedan var de mitt i en blodig strid eller på väg att födas när tiden stannade. Djuren drunknade eller begravdes, men som tur i oturen har dramat från det förflutna bevarats.

66 miljoner år

Oviraptorosauria i ägg
© Xing et al./iScience/Shutterstock

Dinosaurieägg höll precis på att kläckas

Den lilla oviraptorosaurien var redo att sticka hål i ägget, men hann aldrig av okänd anledning. Det 27 centimeter långa fostret är en nära släkting till fåglarna och ligger i samma böjda form som även ses hos fågelfoster.

145 miljoner år

Den större fisken åt den mindre
© Frey & Tischlinger/PLOS One

Den större fisken åt den mindre

Flygödlan Rhamphorhynchus (till vänster) hade precis svalt en fisk (pil), då den fångades i vingbenet och drogs ner i vattnet av en större fisk. Fisken, en Aspidorhynchus, gapade dock för mycket – ödlan blev dess sista fångst.

67 miljoner år

Liten parasit dödade T. rex
© Chris Glen/Ewan D.S. Wolff et al./PLOS One

Liten parasit dödade T. rex

Flera T. rex-fossiler har hål i käken, något som kan ha sitt ursprung från en parasit. Hålen påminner om de som finns i näbbar på parasitangripna fåglar. Enligt en forskare kan parasiten ha gett T. rex sår i mun och svalg, vilket ledde till att den slutligen svalt ihjäl.

248 miljoner år

Unge fångades i födelsekanalen
© Ryosuke Motani

Unge fångades i födelsekanalen

Något gick fel när en fisködla skulle födas, eftersom både mamma och unge dog. Fossilet visar att den cirka en meter långa ichthyosaurien (fisködlan) hade fött den första ungen, medan den andra (bilden) var halvvägs genom födelsekanalen. Den tredje väntade fortfarande på att födas.

250 miljoner år

Omaka par flyttade ihop
© V. Fernandez/ESRF

Det omaka paret flyttade ihop

Thrinaxodon var en föregångare till däggdjuren, ungefär lika stor som en räv. På många fossil ligger den hoprullad i ett hål, men denna Thrinaxodon hade sällskap i grottan av en padda (överst) som vanligtvis skulle vara dess byte. Det omaka paret dog sida vid sida.

48 miljoner år

Orm dog med full mage
© Krister Smith

Orm dog med magen full

För 48 miljoner år sedan åt en leguan en insekt. Det blev dess sista måltid, för kort därefter hamnade leguanen i magen på en orm. Men inte heller ormen lyckades smälta sin mat förrän den kvävdes eller förgiftades vid en vulkansjö med farliga ångor.

71-75 miljoner år

Jägare och byte kämpade till det sista
© Yuya Tamai

Jägare och byte kämpade in i det sista

Den blixtsnabba velociraptorn (till höger) har hittat ett offer, men bytet – en protoceratops med den karakteristiska kragen bakom huvudet – biter sig fast i rovdjurets arm. Kampen avgjordes aldrig, kanske för att de stridande föll i vattnet eller begravdes i sand.