Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

T rex var ännu större än vi trott

Några exemplar av giganten kunde väga cirka 10 ton, visar nya rekonstruktioner.

Shutterstock

Tyrannosaurus rex fortsätter att bidra med nya överraskningar. Dinosaurieforskarna hade enats om att T rex kunde väga upp till 6–7 ton, men nu menar forskare vid bland annat The Royal Veterinary College i Storbritannien att man underskattat artens storlek.

Med hjälp av en ny metod, som är baserad på 3D-skanningar av de bäst bevarade fossil man hittat, har forskarna kommit fram till att dinosaurien ofta har vägt 6–8 ton, och att vissa individer till och med vägt över 9,5 ton.

Enormt snabb tillväxt

T rex är intressant för forskarna, eftersom denna dinosaurie är ett av de största landlevande rovdjur som har existerat. Samtidigt har den haft en enorm tillväxtshastighet. En under tio kilo tung T rex-unge skulle sålunda inom loppet av bara 20 år uppnå en vikt på över sex ton.

Alla ben från fossilen 3D-skannades först med bland annat en laserskanner. Därefter lades 3D-modellerna av benen in i en dator med ett särskilt program, som gjorde att forskarna kunde rekonstruera djuren. En del av arbetet bestod i att placera benen korrekt i förhållande till varandra och att lägga på mjukvävnad på dem.

Utifrån 3D-modellerna beräknade datorn djurens vikt, och medan tre modeller vägde 6–8 ton, uppgick ett fjärde exemplars vikt till minst 9,5 ton. I denna typ av rekonstruktioner ingår alltid subjektiva värderingar, men forskarna menar att deras siffra på T rex vikt är den hittills bästa.

Dator sätter kött på skelettet från dinon Sue

Först 3D-skannade forskarna det fossila skelettet och därefter tillfogade ett program muskler och annan vävnad till benen. Datorn kunde därefter beräkna Sues vikt till minst 9,5 ton.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj