Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dreadnoughtus dinosaurie 1/2015
Forntiden - Dinosaurier

T. rex liknar en dvärgdinosaurie bredvid Dreadnoughtus

Paleontologer har hittat det mest kompletta skelettet någonsin av en en jättedinosaurie. När Dreadnoughtus schrani klampade runt i vad som i dag är Argentina, vägde dinosaurien lika mycket som 12 fullvuxna elefanter.

Jättedinosaurie var 26 meter lång

För 77 miljoner år sedan vandrade ett av de största djur som någonsin gått på jorden omkring i det område som i dag är Patagonien i Argentina.

Med en vikt på cirka 60 ton – motsvarande vikten av tolv fullvuxna elefanter – och en längd av 26 meter från nosspets till svansspets var Dreadnoughtus schrani en gigant. Det långhalsade djuret var till exempel sju gånger tyngre än Tyrannosaurus rex – och den nyfunna jätten var fortfarande på tillväxt när den plötsligt dog.

T. rex var en tanig liten dinosaurie i jämförelse med Dreadnoughtus.

70 % av Dreadnoughtus skelett har hitttats

Bakom fyndet står paleontologer från Drexel University i Philadelphia, USA. Forskarna som gjorde upptäckten gläder sig över att ha hittat drygt 70 procent av dinosauriens ben.

Det är rekordmycket när det gäller sauropoder, och det nästan kompletta skelettet har gjort att paleontologerna har fått en enastående möjlighet att lära sig nya saker om anatomin hos de största landdjuren någonsin.

Dreadnoughtus var en växtätande dinosaur

"Dreadnought" är engelska och betyder "fruktar intet". Namnet är väl valt: Troligen var det helt omöjligt för ett rovdjur att gå till angrepp mot en så stor dinosaurie.

Själv var Dreadnoughtus schrani lika fredlig som den var enorm – liksom alla andra sauropoder levde den enbart av växter.

Dinosauriehjärta slog 5 gånger i minuten

Sauropoderne var dinosaurie-erans giganter. Då stora djur har en låg puls, slog jättarnas hjärtan bara 5-7 gånger i minuten.

Läs fler fascinerande fakta i vår artikel om forntidens jättar:

Läs också:

Dinosaurier

Fyra saker du inte visste om dinosaurier

4 minuter
Dinosaur fossil
Dinosaurier

Dinosaurier: Ben eller försteningar?

2 minuter
En Tyrannosaurus rex som brölar i skogen
Dinosaurier

Tyrannosaurus rex var dinosauriernas kung

19 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj