T. rex liknar en dvärgdinosaurie bredvid Dreadnoughtus

Paleontologer har hittat det mest kompletta skelettet någonsin av en en jättedinosaurie. När Dreadnoughtus schrani klampade runt i vad som i dag är Argentina, vägde dinosaurien lika mycket som 12 fullvuxna elefanter.

Dreadnoughtus dinosaurie 1/2015

Jättedinosaurie var 26 meter lång

För 77 miljoner år sedan vandrade ett av de största djur som någonsin gått på jorden omkring i det område som i dag är Patagonien i Argentina.

Med en vikt på cirka 60 ton – motsvarande vikten av tolv fullvuxna elefanter – och en längd av 26 meter från nosspets till svansspets var Dreadnoughtus schrani en gigant. Det långhalsade djuret var till exempel sju gånger tyngre än Tyrannosaurus rex – och den nyfunna jätten var fortfarande på tillväxt när den plötsligt dog.

T. rex var en tanig liten dinosaurie i jämförelse med Dreadnoughtus.

70 % av Dreadnoughtus skelett har hitttats

Bakom fyndet står paleontologer från Drexel University i Philadelphia, USA. Forskarna som gjorde upptäckten gläder sig över att ha hittat drygt 70 procent av dinosauriens ben.

Det är rekordmycket när det gäller sauropoder, och det nästan kompletta skelettet har gjort att paleontologerna har fått en enastående möjlighet att lära sig nya saker om anatomin hos de största landdjuren någonsin.

Dreadnoughtus var en växtätande dinosaur

"Dreadnought" är engelska och betyder "fruktar intet". Namnet är väl valt: Troligen var det helt omöjligt för ett rovdjur att gå till angrepp mot en så stor dinosaurie.

Själv var Dreadnoughtus schrani lika fredlig som den var enorm – liksom alla andra sauropoder levde den enbart av växter.

Dinosauriehjärta slog 5 gånger i minuten

Sauropoderne var dinosaurie-erans giganter. Då stora djur har en låg puls, slog jättarnas hjärtan bara 5-7 gånger i minuten.

Läs fler fascinerande fakta i vår artikel om forntidens jättar: