University of Southampton/Anthony Hutchings
Spinosaurider isle of wight fossil europa

Benrester av Europas största köttätare hittade i södra England

Den var tio meter från nos till svans och jagade längs södra Englands kuster. Med sin massiva storlek är det troligtvis det största landrovdjuret som någonsin har levt i Europa.

Den gick på två ben, hade ett krokodilformat huvud och levde på den europeiska kontinenten för drygt 125 miljoner år sedan under krita.

Det är fossila fragment från denna theropoddinosaurie, en art som kallas spinosaurider, som en grupp paleontologer har hittat.

Benresterna har hittats i kalkavlagringar vid Vectisformationen på Isle of Wight i Engelska kanalen.

"Det här var ett enormt djur, det var över tio meter långt och vägde förmodligen flera ton. Att döma av några av dimensionerna verkar det representera en av de största rovdinosaurier som någonsin hittats i Europa – kanske till och med den största som har upptäckts hittills”, säger Chris Barker, doktorand och ledare för studien av fossilfynden.

"Det är synd att vi bara har hittat en liten mängd material, men det är tillräckligt för att visa att det rör sig om en enorm varelse."

Levde av fisk och kadaver

Forskare har hittat benrester från spinosauridens kotor, bäcken och svans, men dessvärre inga tänder eller rester från kraniet.

"Den är riktigt stor", säger paleobiolog Neil Gostling som har varit med och undersökt benfynden. "Vi hoppas att fler fossil dyker upp, det hade varit underbart att hitta en skalle eller tänder."

spinosaurider fossil

Benresterna från spinosauriden, som har fått det tillfälliga namnet White Rock Spinosaurid, är få, men även utifrån dessa fragment kan forskare avgöra att det rör sig om en jätte.

© Chris Barker/Dan Folkes

Genom att undersöka tänderna är det lättare för forskarna att placera denna tvåbenta jätte i spinosauridernas stamtavla.

Om den är släkt med sina spinosauridkusiner har dess tänder varit perfekta för att fånga hala byten som fiskar, men den kan också ha levt på kadaver av andra dinosaurier som sköljts upp längs stränderna.

Till dess att forskarna har hittat ett mer passande namn kallar de arten White Rock Spinosaurid, efter det geologiska skiktet där benen hittades.

Kritklipporna där resterna har hittats är kända för sina många dinosauriefynd.

Spinosaurider har sitt ursprung i Europa

År 2021 hittade samma grupp forskare resterna av två andra spinosaurider, båda drygt nio meter långa.

Med det senaste fyndet har forskare nu fler bevis för sin teori om att spinosauriderna härstammade i och emigrerade från västra Europa för cirka 150 miljoner år sedan.

"Om det här är en spinosaurid stöder det verkligen det arbete vi gjorde förra året. Det pekade tydligt i riktning mot att spinosaurider härstammar från Europa och därefter migrerade in i Nordafrika – där man hittar äkta spinosaurider – och sedan vidare till Sydamerika", förklarar Neil Gostling.

En annan detalj av benresterna fångade också forskarnas uppmärksamhet.

I ena bäckenet fanns små tunnlar, ungefär lika stora som en tumme. Forskargruppen tror att dessa hål kan ha orsakats av benätande larver som detta gigantiska rovdjur råkat ut för.