Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer gräver ut världens hittills äldsta bryggeri

Arkeologer har grävt ut en grotta i Israel med hål i golvet som innehåller spår av vete, korn och alkohol. Fyndet tyder på att våra förfäder redan bryggde öl för 13 000 år sedan och att öl kanske var en viktig anledning till varför de blev bönder.

Dani NADEL/Haifa University/AFP/Ritzau Scanpix

Nya fynd i Haifa i Israel gör konsten att brygga öl 8 000 år äldre än vad man hittills trott.

En grupp arkeologer har grävt ut en grotta som användes som begravningsplats av natuf-kulturen för mellan 14 000 och 11 500 år sedan.

Arkeologerna undersökte några fördjupningar i grottans stengolv som användes till förvaring av mat och som mortlar för att krossa vegetabiliska livsmedel.

Fördjupningarna innehöll spår av vete och korn men även alkohol, och forskarna drar därför slutsatsen att natuffolket uppfann ölbryggningen redan för 13 000 år sedan.

Öl kanske lockade oss att bli bönder

Natuffolket är också känt för att vara bland de första som bakade bröd och de nya fynden blåser därför nytt liv i en fråga som har gäckat arkeologer i årtionden:

Vilken var den viktigaste orsaken till att våra förfäder gav upp livet som jägare och samlare för att bli bofasta bönder?

Lantbruk har den fördelen jämfört med jakt att det kan föda fler på mindre plats och att chansen att få fram mat är större.

Å andra sidan innebär lantbruk hårt arbete, så kanske har det också funnit andra fördelar – exempelvis möjligheten till rikliga mängder öl.

Forntida öl hade samma konsistens som gröt

Arkeologerna bakom det nya fyndet anser att ölet kan ha spelat en viktig roll i samband med rituella fester till de dödas ära.

Ölet hade en lägre alkoholhalt än vårt och dessutom hade det troligen samma konsistens som gröt, så det var inte lätt att bli berusad av det.

13 000 år tillbaka i tiden sträcker sig de äldsta spåren av ölbryggning. Det ­väcker frågan om varför våra förfäder blev bönder – var det av ­längtan efter bröd eller öl?

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj