Nya fynd i Haifa i Israel gör konsten att brygga öl 8 000 år äldre än vad man hittills trott.
En grupp arkeologer har grävt ut en grotta som användes som begravningsplats av natuf-kulturen för mellan 14 000 och 11 500 år sedan.
Arkeologerna undersökte några fördjupningar i grottans stengolv som användes till förvaring av mat och som mortlar för att krossa vegetabiliska livsmedel.
Fördjupningarna innehöll spår av vete och korn men även alkohol, och forskarna drar därför slutsatsen att natuffolket uppfann ölbryggningen redan för 13 000 år sedan.
Öl kanske lockade oss att bli bönder
Natuffolket är också känt för att vara bland de första som bakade bröd och de nya fynden blåser därför nytt liv i en fråga som har gäckat arkeologer i årtionden:
Vilken var den viktigaste orsaken till att våra förfäder gav upp livet som jägare och samlare för att bli bofasta bönder?
Lantbruk har den fördelen jämfört med jakt att det kan föda fler på mindre plats och att chansen att få fram mat är större.
Å andra sidan innebär lantbruk hårt arbete, så kanske har det också funnit andra fördelar – exempelvis möjligheten till rikliga mängder öl.
Forntida öl hade samma konsistens som gröt
Arkeologerna bakom det nya fyndet anser att ölet kan ha spelat en viktig roll i samband med rituella fester till de dödas ära.
Ölet hade en lägre alkoholhalt än vårt och dessutom hade det troligen samma konsistens som gröt, så det var inte lätt att bli berusad av det.