Dani NADEL/Haifa University/AFP/Ritzau Scanpix

Arkeologer gräver ut världens hittills äldsta bryggeri

Arkeologer har grävt ut en grotta i Israel med hål i golvet som innehåller spår av vete, korn och alkohol. Fyndet tyder på att våra förfäder redan bryggde öl för 13 000 år sedan och att öl kanske var en viktig anledning till varför de blev bönder.

Nya fynd i Haifa i Israel gör konsten att brygga öl 8 000 år äldre än vad man hittills trott.

En grupp arkeologer har grävt ut en grotta som användes som begravningsplats av natuf-kulturen för mellan 14 000 och 11 500 år sedan.

Arkeologerna undersökte några fördjupningar i grottans stengolv som användes till förvaring av mat och som mortlar för att krossa vegetabiliska livsmedel.

Fördjupningarna innehöll spår av vete och korn men även alkohol, och forskarna drar därför slutsatsen att natuffolket uppfann ölbryggningen redan för 13 000 år sedan.

Öl kanske lockade oss att bli bönder

Natuffolket är också känt för att vara bland de första som bakade bröd och de nya fynden blåser därför nytt liv i en fråga som har gäckat arkeologer i årtionden:

Vilken var den viktigaste orsaken till att våra förfäder gav upp livet som jägare och samlare för att bli bofasta bönder?

Lantbruk har den fördelen jämfört med jakt att det kan föda fler på mindre plats och att chansen att få fram mat är större.

Å andra sidan innebär lantbruk hårt arbete, så kanske har det också funnit andra fördelar – exempelvis möjligheten till rikliga mängder öl.

Forntida öl hade samma konsistens som gröt

Arkeologerna bakom det nya fyndet anser att ölet kan ha spelat en viktig roll i samband med rituella fester till de dödas ära.

Ölet hade en lägre alkoholhalt än vårt och dessutom hade det troligen samma konsistens som gröt, så det var inte lätt att bli berusad av det.

13 000 år tillbaka i tiden sträcker sig de äldsta spåren av ölbryggning. Det ­väcker frågan om varför våra förfäder blev bönder – var det av ­längtan efter bröd eller öl?