Angkor Wat 18/2014

Gammal graffiti upptäckt i Angkor Vat

Ny teknik blottlägger över 200 okända väggmålningar i templet Angkor Vat i Kambodja. Väggmålningarna härstammar förmodligen från 1500-talet.

5 december 2014

Det storslagna Angkor Vattemplet i Kambodja är prytt med förnämlig konst från 1100-talet – och nu har plötsligt 200 okända konstverk dykt upp.

Arkeolog hittade pigment på väggarna i Angkor Vat

Under en utgrävning i tempelområdet upptäckte den australiske arkeologen Noel Hidalgo Tan några svaga röda och svarta pigment som återkom på flera av templets väggar.

Han fotograferade pigmenten och efterbehandlade bilderna digitalt med ett avancerat program. Det avslöjade att pigmenten i verkligheten härrörde från flera århundraden gamla väggmålningar, en tidig form av graffiti.

Angkor Vat byggdes om på 1500-talet om och gjordes till en buddhistisk helgedom. Enligt Tan kommer väggmålningarna förmodligen från denna period.

NASA-teknik framhäver graffiti i Angkor Vat

Tack vare en digital bildbehandlingsteknik som utvecklats av USA:s statliga rymdfartsorganisation NASA är de 200 väggmålningarna synliga igen. Tekniken framhäver och förstärker svaga färger.

1: Bild tagen med stark blixt avslöjade spår av målning:

2: Efter bildbehandlingen framträdde tydligt två elefanter:

Teknik bevarar fornlämningar

Fornminnen varar inte för evigt - men det gör laserskannade 3D-modeller av dem. Läs mer om högteknologiskt kulturbevarande här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: