Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vinteride säkrar djurens överlevnad

Vinterkyla, torka och brist på föda gör att det ibland är extremt svårt för djur att klara sig i naturen. Många arter sover sig helt enkelt bort från problemen när de går i dvala utan – eller i stort sett utan – näring. ­Just denna förmåga är fortfarande en gåta för forskarna.

Shutterstock

Igelkotten gör det, björnen gör det och ormarna gör det. För flera djurarter är det omöjligt att klara sig genom en kall vinter, då kölden och bristen på föda i slutänden kan leda till en säker död.

Därför är de utrustade med en förmåga som gör att de är kapabla att försätta kroppen i dvala – eller i ett dvalliknande tillstånd. Under detta tillstånd kan de antingen helt undvara föda eller klara sig med ett minimum av näring.

Graderna av dvalan varierar. Igelkotten försätts i ett verkligt dvaltillstånd då kroppstemperaturen sjunker kraftigt, andningen minskar och det är svårt att väcka djuret, medan ekorren bara sover extra länge när kylan kommer.

Under björnens vintersömn ser avancerade biologiska mekanismer i kroppens inre till att det pälsklädda rovdjuret kan klara sig genom det långa, apatiska tillståndet utan nämnvärd muskelförlust eller andra men.

För björnens vidkommande rör det sig inte om någon verklig dvala eftersom den lätt kan väckas och eftersom kroppstemperaturen bara sjunker något. Det kallas för istället för ide.

Björnens ide

1 / 6
123456

Björnar går inte i dvala utan i ide, då de relativt lätt kan väckas. Inför vintersömnen lägger björnarna på sig en massa extra fett på kroppen. En månad före idet är aptiten dock minimerad, vilket gör att de klarar sig utan mat i mellan sex och sju månader.

© Steven Kazlowski/Getty

Däggdjur föredrar att hålla sig vakna

Som utgångspunkt är dvala och vinteride inte något som däggdjuren föredrar med tanke på att den djupa sömnen är en mycket stor belastning för deras organismer.

Djur som inte har problem med att skaffa föda, och som har en päls som kan stå emot kylan, föredrar därför att vara vakna hela året.

Man ser exempelvis inte harar eller hjortar gå i ide eller dvala.

Djurens sjusovare

De flesta djur som går i dvala eller ide sover från sent på hösten fram till att våren börjar på allvar, alltså cirka mellan fem och sju månader.

För många kräldjur, speciellt grodor och ormar, är dvala en livsviktig funktion eftersom de är växel­varma och därmed beroende av solvärme. Torka kan också få djur att försätta kroppen i vila.

Den västafrikanska lungfisken kan överleva i flera månader i en slemkokong på botten av en ut-torkad sjö samtidigt som den väntar på att regnet ska komma.

© MICROFIELD SCIENTIFIC LTD/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Björndjuret – dvalans mästare

De är inte större än en millimeter. Trots det har björndjuren (eller trögkryparna) som tillhör en av de mindre stammarna inom djurriket, en anmärkningsvärd överlevnadsförmåga.

De mikroskopiska organismerna lever på alla slags fuktiga platser, och under torrperioder kan de gå in i ett dvalliknande tillstånd som gör att de är kapabla att överleva extrema förhållanden. I detta vilostadie kan de tåla upp till 150 plusgrader och 270 minusgrader.

Dvalan kan pågå i många år. Biologer har lyckats väcka liv i ett björndjur som hittades i en minst 120 år gammal klump torkad mossa på ett botaniskt museum.

Mikro-djuren har till och med överlevt en 14 dagar lång rymdresa utan något skydd mot kosmisk strålning. Det hade tagit kål på vilken annan organism som helst.

Forskarna drömmer om en mänsklig dvala

Människan drömmer om att kopiera djurens vintersömn, och det forskas på området. Det kan öppna nya möjligheter för sjuk-vården och rymdfarten. Om människor skulle kunna gå i dvala skulle det innebära helt nya möjligheter, bland annat att resa till avlägsna planeter som ligger flera års resa bort.

Försök har visat att organ från djur i dvala klarar sig bättre under en längre tid. Det skulle man inom sjukvården kunna utnyttja vid organtransplantationer.

Det forskas flitigt för att utnyttja vår kunskap om djurens dvala, men mekanismerna är så komplicerade att drömmen om en mänsklig dvala troligen ligger mycket långt in i framtiden.

Läs också:

Överlevnad

Australiska flygvapnet räddar koalor

2 minuter
Djur

Djuren sover sig till framgång

1 minut
Djur

Behöver alla djur sova?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj