Shutterstock

Vilket ryggradsdjur kan leva längst?

En del musselarter kan bli mycket gamla och nässeldjur kan i det närmaste leva för evigt, men vad är åldersrekordet för ryggradsdjur som vi själva?

1. Håkäring

© Doug Perrine/NaturePL

392 år

Håkäringen kan troligen uppnå en ålder av upp emot 400 år och är därmed det längst levande ryggradsdjuret vi känner till. Med en nyutvecklad metod analyserade forskare från Köpenhamns universitet 2016 ögonlinserna från ett flertal håkäringar, och den äldsta hade förmodligen nått en ålder på inte mindre än 392 år.

2. Aldabrasköldpadda

© Shutterstock

255 år

År 1757 anlände en ung aldabrasköldpadda till ett indiskt herresäte ägt av britten Robert Clive. Sköldpaddshanen fick namnet Adwaita och levde på herresätet fram till 1875, då han skänktes till Alipore Zoo i Indien. Där dog han år 2006 av leversvikt, troligen vid 255 års ålder.

3. Atlantisk soldatfisk

© Diarmuid/Alamy/Imageselect

230 år

Den nya zeeländske biologen Peter Horn undersökte 2019 kalkkristaller från hörselgångarna hos flera fiskar av arten atlantisk soldatfisk. Genom att jämföra kalkkristallernas lager med kol-fjorton-dateringar konstaterade han att den populära matfisken kan bli ända upp till 230 år.

4. Grönlandsval

© Martha Holmes/NaturePL

211 år

År 1999 åldersbestämdes 48 grönlandsvalar utifrån prover av aminosyror i deras ögonvävnad. Den äldsta hade en sannolik ålder på 211 år. Bardvalarnas långa liv beror eventuellt på en speciell förmåga att annullera genfel, så att de undviker att utveckla cancer.

5. Sebastes aleutianus

© Shutterstock

205 år

Biologen Kristen M. Munk från USA åldersbestämde 2000 ett flertal exemplar av kungsfiskarten Sebastes aleutianus. Fiskarna hade fångats på flera hundra meters djup utanför Alaskas kust. Lagren i kalkkristallerna i deras hörselgångar visade att den äldsta var 205 år gammal.