Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Notostraca
Djur

Vilket nu levande djur har förändrats allra minst?

Djur förändras ju genom evolutionen, men vilket har förändrat sig minst?

Om en djurart lever i en stabil miljö och har utvecklat ett levnadssätt, som innebär att förändringar av djuret inte ger ökade chanser för överlevnad och fortplantning, så kan arten förbli densamma genom miljoner år.

Det djur som evolutionsbiologerna anser som minst föränderligt genom tiderna är sköldbladfotingarna (Notostraca). Det är sötvattenskräftor, som lever i vattenhål och finns i större delen av världen.

Atlantic horseshoe crab

Sköldbladfotingar har en tre till fem centimeter lång ryggsköld och runt 50 benpar på sin ledade kropp. Man har hittat cirka 200 miljoner år gamla fossil av sköldbladfotingar, som inte går att skilja från nu levande artfränder. Därför betraktar biologerna sköldbladfotingar som ett exempel på levande fossil. Även om sköldbladfotingar och deras fossila förfäder är identiska till det yttre, är det osannolikt att inget förändrats. Det är nämligen bara djurs hårda delar som fossiliseras – inte inre organ och deras beteende.

Turtles

De sköldbärande dolksvansarna (moluckkräftorna) är en annan djurgrupp som har en livsduglig kroppsbyggnad, eftersom nu levande dolksvansar har mycket stora likheter med 450 miljoner år gamla fossil. Till de få förändringarna hör ett minskat antal leder i bakkroppen. Även sköldpaddor har utvecklats långsamt, och skölden och andra grunddrag har hittats i över 200 miljoner år gamla fossil.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj