Shutterstock
Bäver som äter bark

Vilket djur samlar störst vinterförråd?

Många djur samlar förråd till vintern, men vilka samlar på sig mest innan den kalla årstiden kommer?

Bäver

Baever spiser
© Shutterstock

200–2 000 kilo kvistar och grenar

Djurrikets största hamstrare är utan jämförelse bävern, som gömmer undan absurda mängder vinterfoder på bottnen av de sjöar där den lever. Bävern tynger ner uppemot två ton grenar och kvistar med stenar, så att fodret håller sig fräscht i det kalla vattnet hela vintern.

Samlarspett

Samlarspett gömmer ekollon
© Shutterstock

150–200 kilo ekollon

Vissa djur lägger upp ett eget skafferi när vintern närmar sig. Det gäller bland annat samlarspetten, som väljer ut särskilda förrådsträdstammar. Sedan hackar spetten ut tusentals hålrum, där den gömmer sitt vinterförråd av ekollon.

Trädekorrar

Ekorre som samlar föda
© Shutterstock

20–50 kilo nötter, kottar och svampar

Födan fördelas i depåer som grävs ner i skogen. Om ekorren glömmer var den har placerat några av sina depåer eller inte hinner tömma dem till våren kan nötterna gro och växa upp som ekorrplanterade träd.

Blåskrika

Blåskrika som samlar föda
© Shutterstock

20–30 kilo nötter

Blåskrikan ägnar stora delar av hösten åt att samla på sig nötter, som göms en och en i små depåer runtom i skogen. Vissa nötter gräver fågeln ner i marken, medan andra göms i trädklykor eller i ihåliga träd.

Vattensork

Vattensork med bär
© Shutterstock

10–35 kilo potatis, rötter och andra växtdelar

När vintern närmar sig samlar den cirka 20 centimeter långa och 200–300 gram tunga vattensorken ett skafferi på uppemot 100 gånger sin egen vikt. Födan göms vanligen i trädstammen eller i den utgrävda hålan där vattensorken bor.

LÄS ÄVEN: Här är världens fulaste djur – rösta på din favorit