Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilket djur har starkast käkar?

Vem har det starkaste bettet i djurvärlden? Hur står sig människan i konkurrensen?

Shutterstock

I ett försök presterade nyligen en knappt fyra meter lång alligator ett bett på 1343 kilo, vilket är världsrekord. I försöket, som leddes av en forskare vid University of Florida, sänkte man ned en läderöverdragen järnstång som innehöll mätinstrument till en flock alligatorer.

Alligatorns livrätt är sköldpaddor, och eftersom den måste krossa skölden för att få tag i köttet finns det en mening med de muskulösa käkarna.

Djuret behöver omkring en kvart för att få hål på skölden som den sedan spottar ut. Forskarna har inte mätt kraften i betten hos alla djur, men de uppskattar att krokodilen kommer på en andraplats. På tredjeplatsen kommer hyenan, som med sina muskulösa käkar kan prestera ett bett på 454 kilo.

Sedan följer lejonet med ett bett som har en styrka på 426 kilo. I dessa sammanhang är människan en vekling med en maximal bitstyrka på 77 kilo.

Läs också:

Ormar

Huggormens bett är en cocktail av gift

6 minuter
Insekter

Den stora mygguiden: Vad älskar – och vad hatar – myggor?

14 minuter
Dyngbaggen
Insekter

Världens starkaste djur lever på bajs

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj