Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur

Vilket djur har med säkerhet blivit äldst?

Man hör ofta om mycket gamla djur. Men vilket har det absoluta rekordet?

Av de djur man känt till med säkerhet tillhör rekordet den madagaskiska strålsköldpaddan Tuí Malila, som dog 1965 vid en ålder av minst 188 år. Den berömde upptäcktsresanden James Cook skänkte år 1777 sköldpaddan till Tongas kungafamilj. Till för några veckor sedan var dock galapagossköldpaddan Harriet på god väg att slå rekordet. Hon fyllde 175 år den 15 november 2005. Hennes historia kan följas tillbaka till år 1830. Själva födelsedagen är okänd, men man har valt den 15 november, eftersom sköldpaddor normalt föds i november. Under många år påstods att det var Charles Darwin som fann Harriet på Galapagosöarna. DNA-analyser har dock visat att hon kom från Santa Cruz, medan Darwin tog sina sköldpaddor från andra öar. Den 150 kilo tunga Harriet bodde på ett zoo i Brisbane, tills hon stilla somnade in natten till den 23 juni. Vilket nu levande djur som är äldst vet man inte, men det är troligen någon av de andra mer än 100 år gamla sköldpaddor som lever i zoologiska trädgårdar runt om i världen. Att just sköldpaddor blir så gamla beror bland annat på att deras energiomsättning är så låg att organen slits väsentligt långsammare än hos andra djur.

Läs också:

Hundår
Djur

Här är din hunds sanna ålder i människoår

8 minuter
Kønsorganer
Djur

Stora könsorgan utrotar arter

8 minuter
sköldpadda
Djur

Varför blir sköldpaddor så gamla?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj