Shutterstock
Zebra

Topp 5 – vilket djur har längst tänder?

Djur har tänder av många olika typer och storlekar, och de är även olika många. Men vilket djur har längst tänder?

1. Narval

Narval
© Alamy/Imageselect

Typ: Bete
Längd: Upp till tre meter

Narvalen har två framtänder. Den högra blir upp till 30 centimeter lång och sitter i munnen, medan den vänstra växer sig betydligt längre och sticker ut genom överläppen. Denna tand förekommer huvudsakligen hos hanarna. Enligt den ledande teorin är den täckt av nerver och kan bland annat registrera förändringar av vattnets salthalt.

2. Afrikansk elefant

Afrikanska elefanter
© Shutterstock

Typ: Betar
Längd: Upp till två meter

Elefantens betar har många praktiska funktioner. De kan bland annat användas för att gräva, lyfta saker och samla mat, men de skyddar också snabeln, som är viktig för elefanten när den äter och dricker.

3. Valross

Valross
© Shutterstock

Typ: Hörntänder
Längd: Upp till en meter

I vardera hörnet av valrossens mun sitter två betar, som främst används av hanarna när de kämpar om att ta makten över flocken. Valrossen använder emellertid också tänderna när den släpar sig upp ur vattnet på isflak.

4. Flodhäst

Flodhäst
© Shutterstock

Typ: Hörntänder
Längd: 50–60 centimeter

Flodhästens hörntänder används som vapen, mot antingen artfränder eller andra djur som den vill skrämma – och de är dödliga vapen. Det skapade stora rubriker när en taiwanesisk turist blev ihjälbiten av en flodhäst i Kenya år 2018.

5. Hjortsvin

Hjortsvin
© Shutterstock

Typ: Hörntänder
Längd: 40–45 centimeter

Hjortsvinets snodda tänder är sannolikt både en statussymbol och ett vapen som kan vara bra att ha i strider med andra djur. Tänderna slutar inte växa, utan kan bli så långa att de borrar sig tillbaka in i hjortsvinets kranium.