Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zebra

Topp 5 – vilket djur har längst tänder?

Djur har tänder av många olika typer och storlekar, och de är även olika många. Men vilket djur har längst tänder?

Shutterstock

1. Narval

Narval
© Alamy/Imageselect

Typ: Bete
Längd: Upp till tre meter

Narvalen har två framtänder. Den högra blir upp till 30 centimeter lång och sitter i munnen, medan den vänstra växer sig betydligt längre och sticker ut genom överläppen. Denna tand förekommer huvudsakligen hos hanarna. Enligt den ledande teorin är den täckt av nerver och kan bland annat registrera förändringar av vattnets salthalt.

2. Afrikansk elefant

Afrikanska elefanter
© Shutterstock

Typ: Betar
Längd: Upp till två meter

Elefantens betar har många praktiska funktioner. De kan bland annat användas för att gräva, lyfta saker och samla mat, men de skyddar också snabeln, som är viktig för elefanten när den äter och dricker.

3. Valross

Valross
© Shutterstock

Typ: Hörntänder
Längd: Upp till en meter

I vardera hörnet av valrossens mun sitter två betar, som främst används av hanarna när de kämpar om att ta makten över flocken. Valrossen använder emellertid också tänderna när den släpar sig upp ur vattnet på isflak.

4. Flodhäst

Flodhäst
© Shutterstock

Typ: Hörntänder
Längd: 50–60 centimeter

Flodhästens hörntänder används som vapen, mot antingen artfränder eller andra djur som den vill skrämma – och de är dödliga vapen. Det skapade stora rubriker när en taiwanesisk turist blev ihjälbiten av en flodhäst i Kenya år 2018.

5. Hjortsvin

Hjortsvin
© Shutterstock

Typ: Hörntänder
Längd: 40–45 centimeter

Hjortsvinets snodda tänder är sannolikt både en statussymbol och ett vapen som kan vara bra att ha i strider med andra djur. Tänderna slutar inte växa, utan kan bli så långa att de borrar sig tillbaka in i hjortsvinets kranium.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj