Vilket djur är världens starkaste?

Vilket djur är starkast om man bortser från storleken?

© Shutterstock

Inget djur kan lyfta så stora tyngder som den afrikanska elefanten. Men trots att det enorma däggdjuret kan lyfta upp emot 9 000 kilo, så har inte elefanten samma styrka som tjurhorndyveln (Onthophagus taurus) om man tar med djurens kroppsvikt i beräkningen.

Tjurhorndyveln är bara tio millimeter, men kan släpa på avföringskulor som är 1 141 gånger tyngre än skalbaggen själv. Det skulle motsvaras av att en elefanthanne på 5 000 kilo skulle kunna dra 5 705 ton – eller halva Eiffeltornets vikt – efter sig.

När tjurhorndyveln har släpat sin tunga last i säkerhet begraver den kulorna och använder avföringen både som födokälla och till att lägga ägg i.

Tungan skjuter ut ur munnen med våldsam kraft

Det vimlar av arter i djurens värld som med enorma kraftansträngningar knuffar, lyfter, hoppar, biter eller gör blixtsnabba rörelser.

Saltvattenskrokodilen, som lever i Sydöstasien och norra Australien, har exempelvis världens kraftfullaste bett, som har uppmätts till 16 414 Newton – vilket kan jämföras med människans klena bitkraft på bara 300 Newton.

Och enligt Guinness rekordbok är salamandern det mest kraftfulla ryggradsdjuret – det vill säga djur med en ryggrad.

När salamanderns tunga skjuter ut ur munnen genererar den en kraft på cirka 18 000 watt/kg muskel. Det kan jämföras med topprofessionella cyklister som maximalt presterar 20–22 watt/kg under en sprint.

1 141 gånger sin egen kroppsvikt. Så mycket kan världens starkaste djur, tjurhorndyveln (Onthophagus taurus), släpa med sig.