Shutterstock
Grand danois

Vilken är världens största hund?

Världens största levande hund är 103 centimeter hög. Men det är varken den högsta hunden som någonsin uppmätts eller den största hundrasen. Lär dig mer om de stora hundarna här.

Världens största hund

Enligt Guinness World Records heter världens största nu levande hund – mätt på höjden – Atlas Seay.

Hunden bor i Georgia, USA, tillsammans med sin ägare Spencer Seay och hennes familj. Atlas är en grand danois och mäter hela 1,03 meter från tassarna till högsta punkten på ryggen.

En hund som Atlas väger också en hel del – 102 kilo – och han är nu så pass stor att han inte längre får plats i familjens bil.

Trots att Atlas är den högsta nu levande hunden är han inte den största hunden någonsin.

Den titeln innehar hunden Zeus som 2011 mättes av Guinness World Records och var hela 1,11 meter. Zeus gick dessvärre bort 2014, bara fem år gammal.

VIDEO: Möt Zeus – den största hunden någonsin:

Zeus vägde över 70 kilo och åt strax under ett kilo foder dagligen. Tyvärr blev han bara fem år gammal.

Världens fem största hundraser

Även om både världens största nu levande hund och den största hunden någonsin är av rasen grand danois innebär inte det att det är en största hundrasen i genomsnitt.

Nedan hittar du några av de högsta hundraserna i världen – mätt i medelhöjd från tassarna till toppen av hundens rygg.

1. Irländsk varghund

Irländsk varghund

Den irländska varghunden är i genomsnitt världens största hundras.

© Shutterstock
  • Höjd i genomsnitt: 86 cm

Världens största hundras är den irländska varghunden, även känd som den vänliga jätten då den irländska varghunden en trogen följeslagare. Hunden kommer – som namnet antyder – från Irland, där den förutom att jaga varg även användes i krig.

I strid erskulle den irländska varghunden attackera motståndare och tvinga ner dem från hästryggen och ut ur stridsvagnar. I dag lever hundrasen ett fridfullt liv, vanligtvis på landsbygden, där det finns plats att leka.

2. Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Pyrenéerhunden härstammar, som namnet antyder, från de franska Pyrenéerna.

© Shutterstock
  • Höjd i genomsnitt: 81 cm

Pyrenéerhunden är inte bara hög – dess stora päls tar också mycket plats. Pyrenéerhunden kan lätt förväxlas med de får som den framavlades på bronsåldern för att skydda.

För att knyta an hundrasen till fåren togs mycket unga valpar från sin mamma och placerades i en fårflock. På så sätt kom pyrenéerhunden att betrakta fåren som sin familj – och skydda dem från vargar.

Hundrasen är envis och egensinnig eftersom den är avlad för att fatta snabba beslut under fårskötsel i de franska bergen. Att träna en pyrenéerhund är därför ingen lätt uppgift, och den passar bäst för familjer utan barn.

3. Engelsk mastiff

Engelsk mastiff och en shetlandsponny

Den engelska mastiffen är lika stor som en liten häst.

© Shutterstock
  • Medelhöjd: 80 cm

Den engelska mastiffen kan spåras ända tillbaka till före romarriket, då de troligen fördes till England av köpmän. Hundrasen har använts som jakt- och vakthund, men den har också ett mer våldsamt förflutet som kamp- och krigshund.

Den engelska mastiffen var nära att dö ut efter andra världskriget eftersom hundslagsmål blev förbjudna. Hundrasen har dock nyligen fått en renässans som familjehund, efter att man upptäckte potentialen med rasens milda lynne.

4. Grand danois

Världens största levande hund är en grand danois, men rasen är inte den högsta i genomsnitt.

© Shutterstock
  • Höjd i genomsnitt: 76 cm

Även om namnet låter danskt kommer grand danois egentligen från Tyskland där rasen föddes upp som jakthundar för adeln under medeltiden. Grand danois har dock även använts som krigs- och kamphund.

Hundrasen har en medelhöjd på 76 centimeter, men vissa hundar blir mycket större. Grand danois har därför rekordet för den största nu levande hunden och den största hunden någonsin.

Men låt dig inte skrämmas av storleken på den hunden. Även om en grand danois kan se lite skräckinjagande ut enligt vissa är de kärleksfulla och har ett rykte om sig att vara en bra familjehund.

5. Vinthund

Vinthund

Man känner igen en vinthund på dess distinkta kropp.

© Shutterstock
  • Höjd i genomsnitt: 76 cm

Vinthundar ser mer ut som en kapplöpningshäst än en hund – och det är ingen slump.

Hundrasen har fötts upp för jakt och hundkapplöpning och därför är vinthunden också den snabbaste hundrasen med en toppfart på 70 km/h.

Vinthundar kan härledas ända tillbaka till år 4 000 f.Kr. då man har hittat väggmålningar på de igenkännbara hundarna. Senare blev hundrasen en statussymbol i England där det under många år enbart var eliten som fick ha vinthundar.

Hundrasen är perfekt som familjehund och är inte så aktiv som man kan tro – snarare lite lat.

Men familjens övriga husdjur får se upp – vinthunden är känd för sin aptit på att jaga katter.

LÄS ÄVEN: Här är världens tio största städer