Vilka djur är de största matvraken?

Temperatur, storlek och snabbhet avgör bland annat vilka djur som har den största aptiten.

Shutterstock

Djurs ämnesomsättning och därmed också deras aptit är beroende av deras kroppstemperatur, storlek och fysiska aktivitet.

Generellt sett äter små, aktiva djur relativt mer än stora, långsamma djur. En näbbmus äter vanligtvis minst sin egen vikt under ett dygn, medan elefanten bara äter motsvarande fem procent av sin kroppsvikt.

Småfåglar som blåmesen har hög ämnesomsättning och äter allt från insekter och maskar till bär och frön för att stilla hungern.

© Thinkstock

Kyla ger aptit

Förutom djurets egen fysik spelar även omgivningen en roll. Djur i en kall miljö äter generellt mer än djur som lever på varma ställen.

I allmänhet har fåglar störst aptit eftersom de är små, har hög kroppstemperatur och en hög aktivitetsnivå, även om aptitnivån kan variera rejält från en art till en annan.

3 dyr med stor appetit

  • Jättepandan

    Jättepandan kan använda omkring 14 timmar om dagen till att äta. Den kinesiska björnen tuggar sig igenom cirka tolv kilo bambu om dagen, innan den är mätt.

  • Flimmernäbbmus

    Flimmernäbbmusen väger så lite som 2,4 gram. Men trots att den är så liten, så äter flimmernäbbmusen dagligen 125 procent av sin egen kroppsvikt i insekter.

  • Tigern

    Tigrar kan jaga i många dagar utan att fälla ett byte. Det stora kattdjuret vräker därför i sig en massa kött när chansen finns. En enda måltid kan väga upp till 40 kilo.

Läs också:

Elefantfuglen er den største art af fugle, der har levet på jorden.
Fåglar

Världens största fågel har blivit ännu större

1 minut
Djur

Ditt husdjur kostar på CO2-kontot

0 minuter
Djur

Mystisk fossil avslöjar sköldpaddornas hemligheter

9 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!