Radioaktiva vildsvin härjar i Fukushimaområdet

13 000 vildsvin förorenade med radioaktive isotoper härjar i området runt kärnkraftveret Fukushima i Japan. Antalet har ökat med 330 procent sedan kärnkraftsolyckan 2011 – och svinen är i stort sett omöjliga att bli av med.

vildsvin fukushima TOP

De bökar upp marker och förökar sig som - ja - vildsvin.

Vildsvinsbeståndet i det 1 113 kilometer2 stora avspärrade området runt Fukushima Dai-ichi-kärnkraftvärket har ökat från 3 000 till 13 000 exemplar sedan härdsmältan 2011.

De radioaktiva vildsvinen har börjat förstöra böndernas mark i områdena upp till katastrofzonen – skadorna uppgår redan till 7,6 miljoner kornor – och det är inte lätt att bli av med den härjande svinflocken.

Vildsvin fyller massgravarna till randen

Evakueringen av 200 000 japaner har gett naturen fritt spelrum i det på människor tömda området. Här smaskar de japanska vildsvinen bland annat i sig cesium-137-förorenade växter.

Svinen är inte längre ätbara för människor eftersom deras vävnad är radioaktiv, och även om jägare skulle kunna reducera beståndet är det ett stort problem att göra sig av med det totalt 1,2 miljoner kilo vildsvinsköttet.

Natur för vildsvin: Buskar och träd slukar snart övergivna bilar på en väg nära Fukushimaverket.

Det finns tre massgravar för förorenade vildsvin i den närliggande staden Nihonmatsu, men de är redan fyllda till bristningsgränsen och det finns inte plats i staden för fler gravar.

”Förr eller senare kommer vi bli tvungna att behöva be dem som bor här om vi kan få använda deras jord”, säger vildsvinsjägaren Tsuneo Saito till The Sunday Times.