Video: Unga grodor kryper fram ur mammas hud

Den sydamerikanska pipagrodan Pipa pipa har en något säregen uppväxt, skyddad i ett vätskefyllt hudveck i moderns rygg. Se grodans och övriga djurföräldrars extrema försök att ge avkomman den bästa möjliga början på livet.

Toads 2014/12

Ägg utvecklas till grodor i mammans rygg

När den platta, sydamerikanska pipagrodan Pipa pipa har fått sina ägg befruktade, klistrar hon fast dem på ryggen. Därefter sväller huden upp och omsluter äggen, så att ett litet vätskefyllt akvarium bildas.

Där växer ynglen till små grodor, som, när de är färdigutvecklade, bryter sig ut ur mammans rygghud:

Kiwin bär på en enorm börda

De nyazeeländska kiwifåglarna lägger de största äggen i förhållande till kroppsstorleken. Ägget tar upp så mycket som en fjärdedel av honans bukhåla, vilket lämnar väldigt lite plats för hennes organ, som i det närmaste pressas upp i halsen. Fördelen med det gigantiska ägget är att ungen efter en ruvningsperiod på tre månader är så välvuxen att den kan klara sig själv.

Se kiwin värpa sitt enorma ägg (öppnas i nytt fönster):

Mamman låter sig bli uppäten

Hos en rad spindelarter dör mamman när ungarna har kläckts och lämnar sig själv som ett skafferi. En del arter går dock ännu längre och retar med särskilda vibrationer i nätet ungarnas jaktinstinkt, vilket får dem att attackera och äta sin mamma levande.

Störtbombare jagar bort alla faror

Silvertärnorna är skickliga och modiga flygare, som använder terror som en avskräckningsstrategi. Det kan verka oförsiktigt att tärnorna lägger sina ägg och föder upp sina ungar direkt på marken, men när föräldrarna går ihop om att jaga eventuella fiender på flykten, förstår man deras avslappnade inställning till bobyggande.

Se tärnorna angripa en amatörfotograf med störtdykningar och avföring: