Julie Harris/Alamy/ImageSelect

Video: Hanarna tar till ytterligheter i jakten på en partner

Kissprovsmakning, sensuella danssteg och testiklar som hänger ut ur munnen – uppfinningsrikedomen finner inga gränser för naturens vårens lekfulla casanovor.

Alltiallo

Fågel bygger färggrann arena till sin utkorade

Se hur lövsalsfågeln pyntar sin ungkarlslya med allt från bär och blad till sugrör och plastlock.

Fågelhanar med bjärt fjäderdräkt är kända för att lägga stor vikt vid prakt och skönhet för att imponera på honorna. Lövsalsfågeln är kanske inte den mest iögonfallande fågleln om man jämför med andra arter, men den får utlopp för sin estetiska ådra genom att bygga så kallade arenor avsedda för parning.

Hanen smyckar arenan med alla upptänkliga färggranna föremål som han hittar. Han är en storsamlare av bär, blommor, insektsrester, snäckskal, fjädrar, glasskärvor, mynt, kapsyler, plastlock och vissa målar rentav innerväggarna med en blandning av krossade bär och saliv.

Hanen, som kan ägna flera månader åt att bygga och underhålla sin arena, tvingas även lägga energi på att hålla andra hanar borta från den. Konkurrensen är hård. Hanar råkar ofta i
slagsmål och försöker stjäla utsmyckningar och sabotera varandras arenor.

Om en hona verkar intresserad dansar och sjunger hanen för henne och bjuder in henne till arenan, där hon befruktas.

Silkesgåvor garanterar husfriden

Fint inpackade gåvor ger hanen tid och åtkomst till honans könsöppning och minskar risken för att han blir uppäten.

Magen lär vara vägen till en kvinnas hjärta. Ingen annanstans i naturen stämmer det bättre än bland rovspindlarna. Här är det kutym att hanen tar med sig en rund, silkesinslagen gåva till honan.

Presenten innehåller normalt en infångad insekt, men lata hanar kan spinna silke runt oanvändbara föremål som frön, smågrenar eller ett tomt exoskelett.

Honan fokuserar på gåvan och medan hon packar upp den låter hon hanen para sig med henne. Om presenten är ointressant måste parningen gå snabbt, för kannibalism är vanligt bland rovspindlar.

Symmetri imponerar på honorna

Under sju till nio dagar flyttar blåsfisken mödosamt runt sandkorn för att bygga sin imponerande symmetriska cirkel av sand. Se mästerverket i videon.

Forskarna blev något förvånade när de år 2011 identifierade vem som låg bakom de spektakulära geometriska mönster de sett på havsbotten. Trots sin blygsamma storlek (endast tolv centimeter) gör den japanska blåsfisken vackra, mönstrade cirklar med en diameter på upp till två meter.

Dessa ska övertyga förbipasserande honor om att just han är rätt make för dem. Om en hona blir förtjust i symmetrin lägger hon sina ägg i cirkelns mitt, varefter hanen befruktar dem.

Cirkelns utformning skyddar äggen mot strömmar i vattnet. I mitten av den minskar vattnets hastighet med 25 procent.

Brinnande begär

Hanen smakar på honans urin

Giraffhanen böjer sig ned mot honans urinstråle och provsmakar för att se om den innehåller könshormoner.

Giraffer kan visserligen para sig året om, men honorna är bara fruktsamma under en kort period: Knappt fyra dagar under en tvåveckorscykel. Därför provsmakar giraffhanen honans urin för att komma fram till om hon är redo för parning.

När hanen letar efter en fruktsam hona går han runt i flocken och stöter huvudet mot honornas bak för att få dem att sära på benen och urinera. När en hona gör det böjer han på sin långa hals och sticker in huvudet i strålen för att smaka och lukta på urinen.

Under provsmakningen uppvisar hanen ett så kallat flehmenbeteende, som förekommer bland de flesta hovdjur. Det innebär att hanen viker upp överläppen, spärrar upp näsborrarna och tar ett djupt andetag.

På så sätt ger hanens smak- och luktsinne honom information om huruvida urinen innehåller könshormon och om honan är fruktsam. Om hon är redo för parning bestiger han henne och får ögonblicklig utlösning. En giraffparning pågår i de flesta fall i mindre än två sekunder.

Fusktestiklar dinglar på kamelens hals

Se hur kamelhanen blåser upp sin gom så att den ser ut som slappa testiklar som hänger ut ur munnen.

Brunstiga kamel- och dromedarhanar försöker imponera på honorna på många olika sätt. De sticker svansen mellan benen och blöter ner den med urin, som sedan slungas runt i luften – och två körtlar bakom huvudet och mellan öronen utsöndrar feromoner som lockar honorna.

Det mest spektakulära tricket utför de emellertid med munnen. Genom att fylla mjuka gommen, som även kallas dhula, med luft får kamelen den att hänga ut ur mungipan likt en slapp ballong.

Dhula är förvillande lik testiklar, och dess storlek är ett mått på hanens testosteronnivå.

Blåser upp mjuka gommen

1.

Tungan dras tillbaka och når ett hålrum i dhula. Musklerna i mjuka gommen spänns, så att den blockerar luftstrupen.

2.

Blockeringen pressar in utandningsluften i matspjälkningskanalen, där det uppstår ett högt tryck.

3.

Därifrån sänds luften vidare in i dhulas hålrum. Dhula vidgas och pressas ut ur munnen.

De förbjudna stegen

Michael Jackson-fågel moonwalkar sig till sex

Showdans i högt tempo och sensuella gula ben lockar till sig honorna.

Hanarna av den centralamerikanska arten rödhättad manakin är naturens bästa dansare. De samlas i små grupper om upp till fem hanar och börjar dansa. Trots att hanarna konkurrerar om honorna är gruppföreställningarna fördelaktiga, eftersom de tillsammans attraherar fler honor.

Dessutom har hanarna större framgångar med parningen när andra lyckosamma hanar befinner sig i närheten. Varje fågel har sin egen pinne som han håller fri från blad och grenar och använder som sitt personliga dansgolv. På den visar han upp sina kvicka steg för honorna.

Det mest iögonfallande danssteget är en blixtsnabb moonwalk där hanen närmast glider fram över grenen i hög hastighet utan att lyfta på benen. Om moonwalken inte räcker för att fånga honornas intresse lutar sig hanen fram och tillbaka på stället för att visa upp sina knallgula lår.

Rutinerade flamingodansare bemästrar 136 steg

Se flamingornas lustiga dansföreställningar.

När parningstiden står för dörren kastar sig flamingorna ut i uppvaktningsritualer. Mest imponerande är hanarnas gruppdans under vilken hela kolonin samlas för en enastående uppvisning. De mest rutinerade dansarna har hela 136 olika danssteg som de visar upp för honorna för att väcka deras intresse.

Hanarna, som blir könsmogna vid cirka sex års ålder, lägger med tiden till alltfler danssteg i sin repertoar. Ju äldre flamingorna blir, desto högre blir svårighetsgraden i deras danssteg och desto lättare har de att hitta en partner. Ingenting varar dock för evigt.

I 20-årsåldern tvingas de ge plats åt yngre och smidigare dansare.

Electric boogie med livet som insats

Hanen hos påfågelspindlarna uppvaktar sin utvalda och utför en timslång dans med döden. (Spoilervarning: Videoklippet slutar allt annat än lyckligt...)

Hos påfågelspindlarna har hanarna vackra, färgglada mönster och fuskögon. Fasaden imponerar på honorna men får dem inte att falla pladask. Hanarna blir oemotståndliga först när mönstren kombineras med trollbindande dansrörelser.

Till en början fångas honans intresse med vibrationer och därefter inleds den hypnotiserande kurtisen. Den färggranna bakdelen lyfts upp i luften och svajar från sida till sida.

Spinnkörtlarna rör sig fram och tillbaka i hög hastighet medan den vibrerande hanen utför en särskild koreografi.

Dansföreställningen är en nödvändighet eftersom honorna är extremt selektiva och endast parar sig vid ett tillfälle. Därför kan en oinspirerad föreställning leda till avvisning eller i värsta fall döden – om honan ser en måltid i stället för en make i honom.