Världens starkaste djur dinner

Världens starkaste djur lever av andra djurs avföring

Världens starkaste djur, när det handlar om muskelkraft, är en skalbagge som rullar avföringsbollar som väger 1 141 mer än den själv. Och den är inte ensam i kategorin "egendomligt starka djur". Läs mer i vår Topp 3.

24 juni 2015 av Anne Lykke

1. Världens starkaste djur: Dyngbaggen

Foto: Wikimedia // Kay-africa

? Superkraft: Kan flytta saker som är 1 141 gånger tyngre än sig själv.

Har du någonsin försökt att rubba sex dubbeldäckare? Nej, antagligen inte. Men för världens starkaste djur är det inga problem.

Världens starkaste djur är en skalbagge, dyngbaggen, som kan rulla och flytta sin egen vikt gånger 1 141. Det motsvarar en person på 70 kilo som flyttar sex dubbeldäckare. Dyngbaggarna ingår i familjen av bladhorningar (Scarabaeidea) och deras storlek varierar mycket – från omkring en millimeter till sex centimeter.

Dyngbaggen är världens starkaste djur när det kommer till rå muskelstyrka. Dyngbaggen använder sina krafter till att rulla runt djurspillning från exempelvis elefanter och kor så att den kan smaska i sig härligheterna i lugn och ro på ett säkert ställe.

2. Dödskraften från havet: Boxarräkan

Foto: Wikimedia // Amada44

? Superkraft: Kan krossa dubbla säkerhetsglas och dra av klorna på en krabba.

Boxarräkan (Odontodactylus scyllarus) har ett otroligt kraftfullt vapen som kan förvandla fiender til kraftlösa stackare och som till och med är det snabbaste vapnet i djurens värld.

Räkan är utrustad med en klo som fungerar som en hammare. När djuret slår med klon medför det en kraft på upp till 1 500 newton – en kraft som är tillräcklig för att slå hål på akvarier med dubbla säkerhetglas.

VIDEO - Se hur en bönsyrseräka flår klorna av en krabba:

Hammarslaget medför samma kraft som en pistol och varar blott 2,7 millisekunder. Precis efter slaget bildas bubblor i vattnet som brister och skapar en explosiv kraft - så kallad kavitation.

3. Katapultkäken: trap-jaw-myran

Foto: Wikimedia // April Nobile

? Superkraft: Kan hoppa i väg i 234 kilometer i timmen - med hjälp av käftarna.

Den centralamerikanska Odontomachusmyran - även känd som trap-jaw-myran - kan bita ihop i upp till 65 meter i sekunden, vilket är 2 300 gånger snabbare än en blinkning med ögat.

Myran använder sina käkar till att skuta iväg sig själv med under jakt eller för att fly från fiender. Den kan med hjälp av sina käkar hoppa 8,3 centimeter högt och 39,6 centimeter långt.

VIDEO - Se Odontomachusmyror skuta iväg sig själva med hjälp av käftarna:

Myran är inte världens starkaste djur – men kanske världens galnaste

Forskarna upptäcker den ena superegenskapen efter den andra hos myrorna. Följ med till myrstacken och lär dig mer om dessa små, geniala djur:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: