Shutterstock
Världens minsta hund – Chihuahua

Världens minsta hund

Världens minsta hund någonsin var bara 9,65 centimeter hög. När hon föddes var hon så liten att hon kunde sitta i en tesked. Hennes ras är dock inte den minsta hundrasen sett till mankhöjd.

Världens minsta hund

Med sina 9,65 centimeter från tass till manke vann Milly titeln som världens minsta hund år 2014. Den lilla hunden somnade in 2020, men titeln har ännu inte övertagits av någon annan.

Milly bodde i Puerto Rico med sin ägare Vanessa Semler, som kallade henne Miracle Milly. Miracle Milly vägde bara ett halvt kilo och när hon föddes 2011 var hon så liten att hon kunde sitta i en tesked och hon behövde matas med en ögondroppspipett.

Milly var mer än elva gånger mindre än Zeus, som är världens största hund.

Förutom titeln som världens minsta hund innehar Milly även rekordet som världens mest klonade hund. Det har gjorts hela 49 kloner av henne.

Vill du veta mer om hundar? Då ska du läsa vår artikel världens smartaste och dummaste hundar.

VIDEO: Möt Milly – världens minsta hund

När Milly somnade in 2020 var hon nio år.

Världens minsta hundraser

Chihuahuan kallas ofta världens minsta hundras. Men om man utgår ifrån genomsnittlig höjd från tass till manke, så förlorar den till en annan fyrbent miniatyr.

Här kan du läsa om världens minsta hundraser sett till genomsnittlig höjd.

1. Kanintax

En kanintax på gräs

Kanintaxen är världens minsta hund sett till genomsnittlig mankhöjd.

© Shutterstock
  • Genomsnittlig höjd: 13-15 centimeter.

Kanintaxen är den minsta varianten av taxen och sett till genomsnittlig höjd är den världens minsta hundras.

Taxen härstammar från Tyskland och ägdes i många år främst av adeln.

Den avlades att följa med jägare på jakt och gräva sig in i grävlingsbon. Med sin långa kropp och sina korta ben var den en idealisk grävare.

Taxens speciella kroppsbyggnad medför dock även att den löper hög risk att utveckla en viss form av diskbråck, kallad taxförlamning. På grund av den långa ryggen kan nerver hamna i kläm i ryggraden, vilket innebär att hunden kan få svårt att kontrollera bakbenen.

Taxen har rykte om sig att vara en bra familjehund, eftersom den är snäll mot barn. Men det är ändå en liten hund med stort självförtroende som inte alltid visar respekt för större hundar.

Läs även vår artikel om hur länge hundar lever.

2. Chihuahua

Chihuahua

Världens minsta hund var en chihuahua, men rasen har inte den i genomsnitt lägsta mankhöjden.

© Shutterstock
  • Genomsnittlig höjd: 13-20 centimeter.

Trots att chihuahuan inte är världens minsta hundras, så är den faktiskt den lättaste hundrasen. Med en vikt på mellan 500 gram och tre kilo väger den betydligt mindre än kanintaxen, som kan väga upp till fem kilo.

Chihuahuan härstammar sannolikt från provinsen Chihuahua i norra Mexiko, men rasens historia är etablerad först från mitten av 1800-talet. Då började jordbrukare från Chihuahua sälja de små hundarna till turister från USA.

Chihuahuan är en lekfull varelse med ett stort ego, som tycker om att dra uppmärksamhet till sig. Samtidigt är den en trogen följeslagare, som kan gå långt för att skydda sin ägare, vilket ofta leder till en omedelbar fientlighet mot främmande hundar.

3. Dvärgspets

Dvärgspets

Pomeranianen (även kallad dvärgspets) var populär hos drottning Victoria av England, som förälskade sig i rasen i Italien.

© Shutterstock
  • Genomsnittlig höjd: 15-18 centimeter.

Pomeranianen, även känd som dvärgspets, är uppkallad efter området Pommern i nordöstra Tyskland och nordvästra Polen.

Den lilla, rävliknande hunden med stor, rufsig päls är en av världens mest populära dvärghundar – en paraplybeteckning för mycket små hundraser.

Rasens popularitet beror främst på engelska drottning Victoria, som förälskade sig i den lilla hunden under en resa till Italien och tog med sig ett exemplar hem.

Pomeranierna vägde då 9-13 kilo, men från drottning Victorias hundar avlades de till den storlek vi känner till idag, men en vikt på högst 3,5 kilo.

Trots sin storlek har den lilla pomeranien en stor personlighet. Den är livlig, intelligent, självsäker och utåtriktad och inte rädd för att skälla ut mycket större hundar.

4. Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterriern användes ursprungligen till att jaga råttor i England.

© Shutterstock
  • Genomsnittlig höjd: 18-20 centimeter.

Du känner kanske yorkshireterriern som en fin liten hund, med slät, lång, silkeaktig päls och en rosett på huvudet. Den lilla hunden var också särskilt populär bland adliga kvinnor i slutet av 1800-talet.

Men innan den blev populär inom de kretsarna tillhörde den arbetarklassens England. Rasen avlades nämligen till en början i Yorkshire i norra England, där den hade till uppgift att jaga råttor på gator och i gruvor.

Den ursprungliga yorkshireterriern var större än den vi känner till i dag.

När den inte längre skulle användas som råttjägare, såg arbetarna i stället en möjlighet att tjäna pengar på rasen. Därför avlades den att bli mindre och man utvecklade dess långa silkeaktiga päls.

Det var denna version som spreds i de adliga kretsarna. I dag förekommer den lilla hunden även i en korthårig variant.

Yorkshireterriern är energisk, modig och dominerande och låter inte sin storlek stå i vägen för konfrontationer med större djur. Den är lojal och känd för att skydda sin familj i vått och torrt.

5. Pekingese

Pekingese

Pekingesen härstammar från gamla Kina, där den var palatshund hos kejsaren.

© Shutterstock
  • Genomsnittlig höjd: 15-23 centimeter.

Pekingesen stoltserar med en lång historia som "palatshund" i de kinesiska kejsardynastierna.

Pekingesen var reserverad för kejsaren och därför fanns det ofta hundratals av de små hundarna som sprang runt på palatsen. Den som försökte stjäla någon av de mycket värdefulla hundarna bestraffades med döden.

Pekingesen kom till Europa när England erövrade Peking och tog med pekingeser hem som krigsbyte. En av dem fick bo hos den hundglada drottning Victoria.

Pekingesen har fått smeknamnet "lejonhund", vilket dels beror på dess utseende med den platta nosen, stora ögon och långa päls, och dels dess störa självsäkerhet. Som gammal palatshund är pekingesen nämligen en stolt och självständig hund. Den är ofta kylig mot främlingar, men är lugn och gör sällan några utfall.