Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Deltakrokodilen

Djur som du inte vill hamna i gapet på

Djuren river, flår, krossar och knäcker med sina dödsbringande bett. Se vilka djur som har världens hårdaste bett – och hur de nyttjar käkens kraft.

Shutterstock / underworld

Det är en sak att vara rädd för att bli biten av en hund. Det är något helt annat att få benen krossade av en nilkrokodil eller att slitas i stycken av en vithaj. Kolla in i gapet på de fem djur som kan skryta med världens starkaste bett.

Världens hårdaste bett 1: Deltakrokodilen

På förstaplatsen med världens hårdaste bett finner man deltakrokodilen. Den har en ofattbar bitstyrka på upp till 3 510 kilo.

Deltakrokodilen finns i Sydostasien och norra Australien där den med sina upp till nio centimeter långa tänder gör vattnet osäkert. På menyn står fisk, vattensköldpaddor, bufflar och vildsvin.

Jakttekniken är enkel – det stora monstret drar ned landdjur under vattenytan tills de drunknar.

Världens hårdaste bett 2: Nilkrokodilen

Nilens kung krossar benen på sina offer. Nilkrokodilen bor i Afrika, där den tillbringar större delen av sin dag med att solbada på sjö- och flodbäddar. Men om natten glider den ut i vattnet på jakt med endast ögonen som sticker upp ovan vattenytan.

När exempelvis en zebra kommer ned för att släcka törsten smäller nilkrokodilen sina käftar om offret med en kraft på 2 268 kilo. Bettet är så kraftigt att det kan krossa skölden på en sköldpadda.

Nilkrokodilen
© Enrique Ramos / Shutterstock

Världens hårdaste bett 3: Vithajen

På en tredjeplats hittar man den berömda och beryktade vithajen. Den överrumplar sina bytesdjur – fisk, sälar och delfiner – nära havsytan. Bettet på 1 875 kilo dödar små djur med en gång. Större djur dödar vithajen genom att slita köttstycken av dem tills dess att de förblöder.

Vithajen
© Tomas Kotouc / Shutterstock

Världens hårdaste bett 4: Alligatorn

Det är en motbjudande typ som intar fjärdeplatsen. Den amerikanska alligatorn lever i färskvattensområden där den äter fisk, grodor, gnagare, hjortar, vildsvin, ormar och husdjur. Den har en bitstyrka på 964 kilo som i sig kan medföra döden.

Men alligatorns mun är också så full av bakterier så även om bytesdjuret skulle ha sådan tur att det lyckas smita så är risken stor för att dö i en farlig infektion.

Alligatorn
© Ira Mark Rappaport / Shutterstock

Världens hårdaste bett 5: Flodhästen

På femteplatsen hittar vi den enda växtätaren. Men inte vilken växtätar som helst, utan den mest aggressiva växtätaren!

För det mesta använder flodhästen bara sina kraftiga käkar till att bita av gräs, men om den blir provocerad eller ska tillrättavisa rivaliserande hanar så utnyttjar den hela sin bitstyrka på 826 kilo.

Bettet blir speciellt kraftfullt eftersom flodhästen kan öppna munnen hela 150 grader.

Flodhästen

Läs också:

Hundår
Djur

Här är din hunds sanna ålder i människoår

8 minuter
Björndjur tardigrade
Djur

Möt världens häftigaste djur

7 minuter
Världens giftigaste orm - brun orm
Ormar

Här är världens fem farligaste ormar

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj