Världens fulaste djur
Skönhet kommer som bekant inifrån, men livet är ändå lättare om man har utseendet på sin sida. Det gäller för människor såväl som för djur.
På listan över hotade djurarter är det nämligen främst de gulliga djuren med stora ögon och mjuk päls som får mest uppmärksamhet visar forskning.
Världens fulaste djur förbises alltför ofta när vi talar om bevaring – och det är inte rättvist.
Det anser ordföranden för den brittiska föreningen Ugly Animal Preservation Society, som kämpar för att ge fula djur mer uppmärksamhet.
"Vår traditionella syn på beskydd är egoistisk. Vi skyddar bara djur som vi kan förhålla oss till för att de är gulliga, som exempelvis pandor. (…) Jag har ingenting emot pandor, men de har sina anhängare. De här arterna behöver också hjälp", sade Simon Watt till BBC 2013.
Uttalandet gjordes i samband med att Ugly Animal Preservation Societys korade världens fulaste djur 2013, vilket skulle sätta fokus på hotade djurarter som, med organisationens egna ord, är "estetiskt utmanade".
Det är i detta utkorande som listan i artikeln tar sin utgångspunkt .
Världens fulaste djur är:
- Blobfisken
- Kakapon
- Axoloteln
- Titicacapaddan
- Näsapan
Ugly Animal Preservation Societys utkorande utmynnade i en omröstning, i vilken tusentals personer deltog och rangordnade 13 utvalda djurarter.
Lär dig mer om världens fulaste djur och rösta själv på det djur du tycker är världens fulaste längst ned i artikeln.
Blobfisken

- Latinskt namn: Psychrolutes marcidus.
- Längd: Cirka 30 centimeter.
- Bevarandestatus: Kritiskt hotad.
- Kännetecken: Blobfisken är en djuphavsfisk som nästan inte har något skelett eller muskler i sin kropp. Den unika fysiken får fisken att se ut som en stor, vit geléklump när den kommer upp på land.
- Utbredning: Blobfisken lever i Stilla havet vid Australien och Tasmanien på ned till 1 200 meters djup.
Blobfisken är världens fulaste djur
Det är svårt att ha invändningar mot blobfiskens förstaplats av världens fulaste djur.
Den märkliga djuphavsfisken ser ut som en blek slemklump som har vaknat på fel sida i akvariet. Men det finns faktiskt en förklaring till djurets annorlunda yttre.
Blobfisken lever nämligen på 600 till 1 200 meters djup, där trycket är upp emot 120 gånger högre än på land.
Blobfiskens kropp består av en geléaktig massa med mycket få muskler och mjuka ben, som gör det möjligt för fisken att trivas i det höga trycket på havsbottnen.
Den kan faktiskt inte klara sig utan det höga trycket. Om den kommer upp på land kommer den ganska omgående att dö.
Det beror på att fiskens simblåsa utvidgas när djuret inte längre befinner sig i sitt naturliga habitat.
Expansionen blir snart så våldsam att fisken inälvor pressas ut ur dess mun, vilket inte så överraskande blir leder till döden.
Därför är det också ganska orättvist att blobfisken har fått titeln som världens fulaste djur. Det är klart att man inte visar sig från sin bästa sida när man hämtas upp ur sin naturliga miljö och kastar upp sina inälvor.
Kakapon

- Latinskt namn: Strigops habroptilus.
- Längd: Upp emot 60 centimeter.
- Bevarandestatus: Kritiskt hotad. Det finns bara omkring 126 arter kvar i världen. ***
- Kännetecken: Kakapon är även känd som ugglepapegojan eftersom den är aktiv på natten. Kakapon är världens tyngsta papegoja och den enda papegojan som inte kan flyga.
- Utbredning: Kakapon lever bara på fyra små öar i Nya Zeeland: Chalky Island, Codfish Island, Anchor Island och Little Barrier Island.
Ful papegoja är bra sällskap
Kakapon är inte som andra papegojor. Med en vikt på upp till 3,5 kilo är den nyzeeländska papegojan så tung att den inte kan flyga.
Det betyder också att den har svårt att undkomma sina fiender, vilket har lett till att den unika fågeln är utrotningshotad.
För att rädda det minskande beståndet valde man 1995 att flytta ut de återstående papegojorna till fyra små öar, där de inte hotades av rovdjur.
Trots att kakapon finns med på listan över världens fulaste djur, så är den ett omtyckt husdjur bland de infödda maorierna på Nya Zeeland. Och den tjocka papegojan är tydligen ett trevligt sällskap.
Den brittiska ornitologen George Edward Grey var 1845 den första som beskrev kakapon vetenskapligt, och han skrev bland annat att fågeln var ett bra sällskap och betedde sig "mer som en hund än en fågel".
Och när man väl har blivit vän med ett exemplar av den sällsynta papegojan varar vänskapen sannolikt livet ut.
Kakapon är nämligen en av de fåglar i världen som har längst livslängd. Den uppskattas kunna bli ända upp till 100 år gammal.
Vill du veta mer om djurriket på vår jord? Då ska du läsa artiklarna om världens snabbaste djur och världens farligaste djur.
Axoloteln

- Latinskt namn: Ambystoma mexicanum.
- Längd: Omkring 23 centimeter.
- Bevarandestatus: Kritiskt hotad.
- Kännetecken: Axoloteln är en vattenlevande salamander med ljus, genomskinlig hud och en krans av rosa gälar runt huvudet. Axoloteln är även känd som "Mexikos vandrande fisk".
- Utbredning: Axoloteln lever i Xochimilco-sjön och Chalco-sjön i centrala Mexiko, samt i vulkaniska kratrar kallade "axalapascos".
Axoloteln blir aldrig "vuxen"
Axoloteln är djurvärldens svar på Peter Pan.
Salamandern med det märkliga utseendet påstås nämligen aldrig bli vuxen.
Axoloteln lever hela livet i larvstadiet och genomgår inte metamorfos, som exempelvis grodyngel, som utvecklas till grodor.
Salamanderns unika biologi kan ha placerat den på listan över världens fulaste djur, men axoloteln är troligen helt likgiltig.
Djurets eviga ungdom låter den nämligen regenerera sig själv med blixtens hastighet.
Kommer axoloteln till skada läker cellerna kring såret fort och bildar ny vävnad med så hög hastighet att salamandern kan bilda nya ben eller organ på bara ett par veckor.
Försök visar till och med att djuret kan återbilda hjärnvävnad och andra organ. Dessutom kan den utan problem ta emot transplantationer från andra individer.
Om man lyckas hitta mekanismerna bakom axlotelns egenskaper kan forskarna kanske imitera processen.
Förhoppningen är att vi människor ska kunna återbilda skadad hjärnvävnad och bli bättre på att ta emot transplanterade lemmar och organ.
Titicacapaddan

- Latinskt namn: Telmatobius culeus.
- Längd: Upp till 20 centimeter från huvud till stjärt.
- Bevarandestatus: Kritiskt hotad.
- Kännetecken: Paddan har lös hud som hänger runt dess kropp i veck, vilket att gett den öknamnet "pungpaddan" (“scrotum frog”).
- Utbredning: Som namnet antyder lever Titicacapaddan i Titicacasjön, som ligger på gränsen mellan Peru och Bolivia.
Hudveck ger ful padda unika krafter
Titicacapaddan är den största paddan i världen som uteslutande lever under vattnet. Och det kan den tacka sitt märkliga utseende för.
Paddans lösa hud gör nämligen att den kan absorbera syre under vattnet i den sydamerikanska Titicacasjön, som ligger 3 800 meter över havets yta.
Enligt en del forskare gör paddan armhävningar på bottnen av sjön för att virvla upp vattnet och på så sätt öka genomströmningen av syre på sjöns botten.
Syret absorberas sedan i paddans hudveck, så att den inte behöver använda någon större lungkapacitet till att andas.
Trots paddans titel som ett av världens fulaste djur är den sällsynta paddan synnerligen eftertraktad.
Det fula djuret har nämligen felaktigt fått rykte om sig att kunna öka människans virilitet, och jagas därför hårt och dricks som "grod-juice".
Titicacapaddan säljs som amuletter på lokala marknader och deras unika hud förvandlas ibland till små väskor.
Näsapan

- Latinskt namn: Nasalis larvatus.
- Längd: 73-76 centimeter med en svans på ytterligare 66-67 centimeter.
- Bevarandestatus: Kritiskt hotad. Färre än 6 000 näsapor lever fritt i naturen.
- Kännetecken: Näsapans mest karakteristiska drag är dess rödbruna päls, stora mage och inte minst enorma näsa, som hos hanarna kan bli över tio centimeter lång och täcka munnen.
- Utbredning: Näsapan finns bara i Borneos regnskogar och mangroveträsk.
Enorm näsa attraherar honorna
Skönhet ligger som bekant i betraktarens öga. Och sedd genom våra ögon är näsapan inte det vackraste djuret och hamnar därför på en femteplats över världens fulaste djur.
När indoneserna upptäckte näsapan lade de också märke till dess utseende. De kallade exempelvis den säregna apan för "holländaren", eftersom de tyckte att apans röda näsa och stora mage hade likheter med indonesernas före detta koloniherrar.
Hos näsapshonorna, som inte har den karakteristiska långa näsan, får just dessa fysiska kännetecken dock hjärtat att slå.
I en stor fältstudie från 2018, publicerad i den renommerade vetenskapliga tidskriften Science Advances, drog man slutsatsen att näsapshanen med den största näsan hade störst framgång hos det motsatta könet. Ju större näsa hanen hade, desto fler honor fanns det i flocken.
Forskarna bakom studien upptäckte också att det fanns ett samband mellan storleken på näsan, testiklarna och kroppen hos hanarna. Det innebär att ju större näsan är, desto större var både testiklar och kropp hos den enskilde aphanen.
Den stora näsan signalerar alltså att hanen är fysiologiskt stark och bär på en stor mängd testosteron.
För att få honornas uppmärksamhet använder näsapshanen i första hand sin bräkande röst till att förföra en hona, när mörkret faller eller när sikten i regnskogen är dålig.
Och även då hjälper näsan. Forskarna upptäckte att hanarnas stora näsa fungerar som ett slags förstärkare, som ger ett starkare bröl och därmed också större sannolikhet för parning.
VIDEO: Hör näsapans brölande
Det finns både honor och hanar i den här flocken, men man känner igen hanarna på deras djupa och närmast åsneliknande brölande.
Rösta på världens fulaste djur
Tycker du att djuren på Ugly Animal Preservation Societys lista tillhör världens fulaste?
Rösta själv och välj även mellan nya kandidater som exempelvis nakenråttan och den lila grodan. Du kan se de nya kandidaterna i galleriet nedan.
Du lägger din röst under galleriet och när du har röstat kan du också se vilka djur andra läsare har röstat på.
Nya kandidater till världens fulaste djur

Nakenråtta
Nakenråttan kan påminna lite om en korv som har legat för länge i solen, men det märkliga djuret är faktiskt något av fysiskt vidunder. Nakenråttan blir ovanligt gammal – tio gånger äldre än andra råttarter – och så är den immun mot cancer.

Lila groda
Den indiska lila grodan beskrev första gången av vetenskapen 2003, men den tjocka grodan med gristrynet har troligen existerat i mer än 130 miljoner år. Grodan lever större delen av sitt liv under jord, men ett par dagar om året, när monsunen drabbar, kommer ett av världens fulaste djur upp till markytan för att para sig.

Fingerdjur
Fingerdjuret tillhör djurgruppen lemurer och lever bara på den afrikanska ön Madagaskar. Den långfingriga primaten med den spretiga frisyren är världens största nattaktiva däggdjur. Djuret använder dina långfingrar till att hamra på träd för att locka fram larver och insekter. Beteendet har gett Fingerdjuret titeln "primaternas spätta".

Stjärnmullvad
Mullvaden har en anmärkningsvärd stjärnformad näsa, som innehåller 22 så kallade näsfingrar. Dessa innehåller 25 000 receptorer, som gör att mullvaden blixtsnabbt kan nosa sig fram till föda i form av skaldjur, ormar och insekter.

Marulk
Marulken är en populär matfisk, men den platta bottenfisken med det enorma huvudet vinner inga skönhetstävlingar. Marulken "går" faktiskt lika mycket som den simmar. Fenorna på sidan av fisken fungerar nämligen som ben, som knuffar fram djuret på havsbottnen.