Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför tål hundar inte choklad?

Choklad tillverkas av socker och kakaoträdets frön. Dessa innehåller bland annat teobromin och koffein, som påverkar nervsystemet och för oss människor har en uppiggande och ofarlig effekt.

Shutterstock

Hundar är liksom människor glada i sötsaker och mumsar gärna i sig choklad om de får tillfälle. Det bör man emellertid inte tillåta. Chokladens innehåll av teobromin är nämligen giftigt för dem, eftersom det tar mycket längre tid för hundar att bryta ned ämnet än för människor.

Den långsamma nedbrytningen har en negativ effekt på hundens nervsystem, hjärt-kärlsystem och njurar.

Äter hunden för mycket choklad, blir symptomen kräkningar, diarré, hjärtklappning, ökad urinmängd, muskelförlamning och rastlöshet. Vid allvarliga förgiftningar kan chokladen leda till andningsbesvär, hjärtstillestånd och i sällsynta fall till döden. Man skall dock inte gripas av panik, om hunden fått i sig en bit choklad. Det krävs nämligen en hel del innan förgiftningssymtomen uppträder.

Hur mycket hunden tål beror på hundens storlek och typen av choklad. Mörk drickchoklad innehåller till exempel inemot sju gånger så mycket teobromin som mjölkchoklad i bit.

Läs också:

hund avundsjuk
Djur

Forskare avslöjar: Din hund kan bli svartsjuk

2 minuter
Hund som äter gräs
Djur

Hund: Varför äter hundar gräs?

0 minuter
Apor klarar spegeltestet
Djur

Forskarna läser djurens tankar

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj