Shutterstock

Varför tål hundar inte choklad?

Choklad tillverkas av socker och kakaoträdets frön. Dessa innehåller bland annat teobromin och koffein, som påverkar nervsystemet och för oss människor har en uppiggande och ofarlig effekt.

Hundar är liksom människor glada i sötsaker och mumsar gärna i sig choklad om de får tillfälle. Det bör man emellertid inte tillåta. Chokladens innehåll av teobromin är nämligen giftigt för dem, eftersom det tar mycket längre tid för hundar att bryta ned ämnet än för människor.

Den långsamma nedbrytningen har en negativ effekt på hundens nervsystem, hjärt-kärlsystem och njurar.

Äter hunden för mycket choklad, blir symptomen kräkningar, diarré, hjärtklappning, ökad urinmängd, muskelförlamning och rastlöshet. Vid allvarliga förgiftningar kan chokladen leda till andningsbesvär, hjärtstillestånd och i sällsynta fall till döden. Man skall dock inte gripas av panik, om hunden fått i sig en bit choklad. Det krävs nämligen en hel del innan förgiftningssymtomen uppträder.

Hur mycket hunden tål beror på hundens storlek och typen av choklad. Mörk drickchoklad innehåller till exempel inemot sju gånger så mycket teobromin som mjölkchoklad i bit.