Shutterstock
Katt som spinner

Varför spinner katter?

När jag klappar katter börjar de spinna. Men hur uppstår det karakteristiska ljudet och varför spinner de över huvud taget?

Katter spinner för att kommunicera – med både oss människor och andra katter. Den mest kända situationen är när de blir kliade någonstans som de tycker om.

Katter spinner också när de till exempel tvättas av en annan katt. Och spinnandet förekommer ofta i samband med matning, vilket troligen är en kvarleva från kattens första levnadsdagar, då mamman hittar ungarna genom att lyssna efter spinnandet och låter dem dia.

I alla dessa situationer är budskapet det samma: Fortsätt med det du gör!

Spinnljudet kommer från strupen

Kattens spinnande uppstår när muskler i struphuvudet, motsvarande våra stämband, drar ihop sig och slappnar av i snabb takt, så att de börjar vibrera.

När katten andas passerar luften de vibrerande musklerna. Vibrationerna sätter luften i rörelse och skapar de ljudvågor som vi känner igen som ett brummande spinnljud.

Det är inte bara katter som spinner

Katter spinner för att de har muskler som vibrerar i strupen, men de är inte ensamma i djurvärlden om att ge ifrån sig brummande ljud.

Kattens spinnfunktion
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Muskler påverkar luften

Muskler i kattens strupe drar ihop sig i snabb takt, vilket ger upphov till ett brummande ljud. Katter spinner framför allt för att visa omgivningen att de mår bra.

Genett
© Shutterstock

Genettens ungar spinner för att de vill ha uppmärksamhet

Genetten ser ut som en katt, men den tillhör en annan biologisk familj, nämligen viverrider. Dess ungar spinner under den första veckan i livet för att få mammans uppmärksamhet.

Gorillahane
© Shutterstock

Matglädje ger upphov till brumljud

Gorillor, framför allt äldre hanar, utstöter brumljud som påminner om spinnande medan de äter. Ljudet är särskilt vanligt när måltiden utgörs av rätter som blommor och frön.

Spinnljudet förekommer inte bara när en katt mår bra, utan också i helt andra situationer, till exempel när den är nervös, skygg eller stressad efter att ha blivit jagad av en hund.

En teori om spinnandet är att det kan vara lugnande för andra katter.

Spinnande kan möjligen ha en läkande funktion

Det faktum att katter spinner även i stressade situationer fick år 2001 djurljudsforskaren Elizabeth von Muggenthaler att fundera på om katter kanske kan läka sig själva genom att spinna.

Hon undersökte 44 katter, geparder, pumor och andra kattdjur och kom fram till att frekvenserna i deras spinnljud matchar de frekvenser som förekommer i ljud och vibrationer som bland annat används för att lindra muskelvärk och främja bentillväxt hos människor.