Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katt som spinner

Varför spinner katter?

När jag klappar katter börjar de spinna. Men hur uppstår det karakteristiska ljudet och varför spinner de över huvud taget?

Shutterstock

Katter spinner för att kommunicera – med både oss människor och andra katter. Den mest kända situationen är när de blir kliade någonstans som de tycker om.

Katter spinner också när de till exempel tvättas av en annan katt. Och spinnandet förekommer ofta i samband med matning, vilket troligen är en kvarleva från kattens första levnadsdagar, då mamman hittar ungarna genom att lyssna efter spinnandet och låter dem dia.

I alla dessa situationer är budskapet det samma: Fortsätt med det du gör!

Spinnljudet kommer från strupen

Kattens spinnande uppstår när muskler i struphuvudet, motsvarande våra stämband, drar ihop sig och slappnar av i snabb takt, så att de börjar vibrera.

När katten andas passerar luften de vibrerande musklerna. Vibrationerna sätter luften i rörelse och skapar de ljudvågor som vi känner igen som ett brummande spinnljud.

Det är inte bara katter som spinner

Katter spinner för att de har muskler som vibrerar i strupen, men de är inte ensamma i djurvärlden om att ge ifrån sig brummande ljud.

Spinnljudet förekommer inte bara när en katt mår bra, utan också i helt andra situationer, till exempel när den är nervös, skygg eller stressad efter att ha blivit jagad av en hund.

En teori om spinnandet är att det kan vara lugnande för andra katter.

Spinnande kan möjligen ha en läkande funktion

Det faktum att katter spinner även i stressade situationer fick år 2001 djurljudsforskaren Elizabeth von Muggenthaler att fundera på om katter kanske kan läka sig själva genom att spinna.

Hon undersökte 44 katter, geparder, pumor och andra kattdjur och kom fram till att frekvenserna i deras spinnljud matchar de frekvenser som förekommer i ljud och vibrationer som bland annat används för att lindra muskelvärk och främja bentillväxt hos människor.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj