Shutterstock
Hund ruller sig i noget

Varför rullar sig hundar i äckliga saker?

Min hund rullar sig i allt från rådjursbajs till död fisk och spilld frityrolja. Vad beror det på?

Den traditionella förklaringen till att hundar rullar sig i starkt luktande saker och ting är att de försöker dölja sin egen lukt för rovdjur. Tanken är att hunden – eller i själva verket dess vargförfader – därmed kan komma närmare bytesdjur utan att signalera till deras luktsinne.

Hundar rullar sig i allt från bajs till gift

Och listan över motbjudande saker att rulla sig i kan göras lång. Det finns exempel på avföring, kräk, färskt eller ruttet kött, urin, aska inälvor, tillagade matvaror eller till och med insektsgift.

Idén om luktkamouflage för bytesdjur är fortfarande den rådande teorin, men år 2017 dök det upp en studie, som visserligen handlade om rävar, som fick grunden under den förklaringen att rämna.

Lukt ger rävar pumakläder

Amerikanska forskare observerade pumor i de kaliforniska bergen med vilddjurskamera. De filmade bland annat hur pumorna – precis som huskatter – gnuggade in sin doft på stenar och trädstammar.

Till forskarnas förundran visade filmerna också att områdets grårävar gnuggade sig mot samma platser – helst direkt efter puman. Fortsatta studier visade att det var osannolikt att rävarna gjorde det för att sprida sin egen doft, utan snarare för att stjäla pumornas.

Forskarnas slutsatser ledde till förklaringen att doften av puma avskräcker större rovdjur, som kan få för sig att jaga grårävarna. I de kaliforniska bergen kan det exempelvis vara prärievargen.