Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur

Varför lägger hundar huvudet på sned?

När hundens uppmärksamhet är skärpt lägger den huvudet på sned. Varför?

Hundar härstammar från vargar, som är ett av jordens mest sociala däggdjur. För att en vargflock skall fungera harmoniskt, har vargarna utvecklat en rik repertoar av kommunikationssignaler, så att medlemmarna kan avläsa varandras humör och avsikter. Det betyder därför mycket hur en varg rör svansen, huvudet, öronen och mungiporna. Hundarna har ärvt många av vargarnas signaler. När en hund lägger huvudet på sned är det ofta för att den uppmärksammat något. I en flock kan det vara en fördel om andra kan se att en flockmedlem är uppmärksam på till exempel en fara. Hos hundar kan ett snedställt huvud dock även betyda lek, på samma sätt som en viftande svans, och hunden kan också lägga huvudet på sned som ett charmtrick för att den upptäckt att det resulterar i en godbit. Det finns exempel på hundar som vänder mungiporna uppåt i ett slags leende, eftersom ägarna då belönar dem.

Läs också:

Djur

Dödligt gift massakrerade Botswanas elefanter

4 minuter
Djur

Stor studie: De här hundarna lider mest i värmen

5 minuter
Hund som äter gräs
Djur

Hund: Varför äter hundar gräs?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj