Varför har djur så vitt skilda pupiller?

Människans runda pupill garanterar oss en pålitlig syn i många situationer. Men specialiserade djurögon kan ha både avlånga ovaler och u-formade pupiller beroende på deras miljö och placering i näringskedjan.

Pupiller

Forskarna tror att geckons pärlkedjeformade pupill både kamouflerar och släpper in rätt mängd ljus.

© Shutterstock

Alla pupiller har den enkla funktionen att reglera hur mycket ljus som kommer in i ögat, och de garanterar därmed en skarp bild på näthinnan.

I djurens värld har pupillerna dock många olika former beroende på djurets miljö och placering i näringskedjan.

Den lodräta pupillen - Till jakt

© Shutterstock

Den lodräta pupillen är rund när den är helt öppen men kan dra sig samman till en smal, vertikal spalt som hos en katt. Den funktionen gör denna typ av pupill särskilt effektiv för rovdjur som jagar rörligt byte, eftersom den ger bra fokus och ignorerar distraktioner från sidorna.

Vågräta pupiller - På vakt

© Shutterstock

Vågräta pupiller ger till skillnad från lodräta ett brett synfält och återfinns därför hos bytesdjur som jagas av rovdjur.

Den ovala, vågräta formen ger inte bara ett väldigt brett synfält utan ökar också känsligheten i uppfattningen av rörelser, vilket ökar chansen att upptäcka rovdjur i tid.

Svämmar din hjärna också över av frågor om världen? Vetenskapen svarar på stora och små frågor i varje nummer av Illustrerad Vetenskap!

Den runda pupillen - Allround

© Shutterstock

Den runda pupillen är den enklaste typen. Den fungerar bra för människor, fåglar och hundar som behöver en syn som måste kunna anpassa sig till väldigt olika ljusförhållanden.

Alternativa pupiller - Specifik

© Shutterstock

Alternativa pupiller är mer bestämda av vissa arters speciella miljö.

Bläckfiskens u-formade pupill reglerar eventuellt ljusintaget i flera vinklar, så att det blir likartat från alla håll.