Varför finns det inga gröna däggdjur?

Det finns mängder av gröna paddor och kräldjur, därför att färgen ger kamouflage. Varför finns det då inga gröna däggdjur?

Brunbjörn
© Shutterstock

Däggdjursklassen har intagit en stor del av jordens livsmiljöer utan att bilda grön päls. Ett grönt färgämne, även kallat pigment, har alltså inte varit någon utvecklingsmässig nödvändighet för djuren.

I stället innehåller päls de båda pigmenten eumelanin, som ger svart eller brunt hår, och feomelanin, som ger gult eller röd-orange hår.

Grönt ger inte däggdjur någon fördel

Färgerna är gynnsamma för små däggdjur som möss, eftersom de lever på maken eller mellan vissna löv.

I de fallen är grå- eller brunaktiga färger utmärkt kamouflage.

Större däggdjur som hjortar är också brunaktiga. Deras farligaste fiender är stora rovdjur, som vargar och lejon, som har så kallad dikromatisk syn och vanligtvis är rödgrönt färgblinda.

Därför kan en hjort som gömmer sig i skogen vara helt dold för rovdjuren, trots att den inte har samma färg som bladen.

År 1991 lade dock matematikern Adrian Bowyer vid universitetet i Bath fram en annan möjlig förklaring: "Det finns kanske gröna får, men ingen har fått syn på dem än".

Alger ger grönt sken

Grön sengångare
© Shutterstock

1. Pälsen hos de sex arterna av sengångare kan framstå som grönaktiga, men inte på grund av något pigment de själva har utvecklat. Färgen kommer i stället från grönalgen Trichophilus welckeri.

Grøn slange
© Shutterstock

2. Till skillnad från däggdjur har kräldjur tillgång till ett starkt grönt pigment, som bland annat grön trädpyton använder sig av. Ungar av arten är dock gula, gyllene eller orangeröda.