Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Var späckhuggarna landdjur?

Den äldsta urvalen, Pakicetus, anses vara späckhuggarens stamfader, trots att den varken levde i vatten eller kunde simma.

Shutterstock

Späckhuggarens – och de övriga valarnas - tidiga förfäder var inte havsdjur utan levde på land och hade fyra ben.

Den äldsta urvalen var Pakicetus som levde för cirka 50 miljoner år sedan vid floder och sötvattensjöar i norra Indien och nära den norra kusten av Tethyshavet i det som i dag är Pakistan.

Djuret var en köttätare stor som en varg och hade långa, smala ben och klövar. Pakicetus tillbringade en stor del av tiden på grunt vatten, där den sökte föda.

Pakicetus uppfattas som valarnas stamfader på grund av dess speciella form av tinningbenet, som nu bara finns hos valar.

Valarnas stamfader liknade en varg och kunde inte simma. Med tiden övervann Pakicetus dock det våta elementet.

© Roman Uchytel

Fossilfynd visar att ögonen satt upptill på huvudet som hos krokodiler och flodhästar. Det innebar att djuret kunde se över vattenytan även om djuret var täckt av vatten.

Troligen kunde Pakicetus inte simma, men efter ett par miljoner år utvecklades urvalarna till amfibiska former som levde både på land och i vatten. Deras svans var lång men utan moderna valars stjärtfena. Med största sannolikhet använde de extremiteterna att simma med.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj