Vampyrfladdermus dricker människoblod
En sydamerikansk vampyrfladdermus sätter nu sina huggtänder i människor i stället för fåglar efter att ha fördrivits från sitt habitat. Det ökar riskerna för att dödliga sjukdomar som rabies och Hantavirus ska överföras till människor.

Den håriga vampyren föredrar egentligen att sätta tänderna i fåglar. Men nu får människan också ställa upp.
De tar sig in i sovrummet genom sprickor i fönstret eller hål i taket – och landar obemärkt på sovandes människor i hängmattor.
Så tror forskarna att den lilla vampyrfladdermusen Diphylla ecaudata sätter sina rakbladsvassa framtänder i närkontakt med människohud så att den kan bita hål och sippra i sig en blodig måltid på ungefär en matsked. Men så brukar den inte göra.
Var femte avslöjar spår av människoblod
Normalt lever fladdermusen av fett fågelblod och inte proteinhaltigt blod från däggdjur.
Men en överraskande studie av 70 avföringsprover från Catimbau-nationalparken i nordöstra Brasilien har visat att ungefär vad femte fladdermus - 21 procent - har sugit i sig människoblod.
>> Fascinerad av naturens original? Följ med till Galapágosöarna!
Forskarna anser att inflyttningen av fler familjer i nationalparken i kombination med skogsskövling och jakt i området har jagat bort fladdermössens favoritföda: Guanfåglar och tinamoufåglar.
”Fladdermössen anpassar sig till omgivningarna och utnyttjar de nya resurserna”, säger biologen Enrico Bernard från Pernambuco University i Brasilien till New Scientist.
Blodsugare kan faktiskt döda
Problemet är att vampyrfladdermusen kan överföra både rabies och Hantaviruset till människor genom sitt bett.
Rabies kräver inte sällan dödsfall i Brasilien, speciellt bland barn, och det är en grym infektionssjukdom med en dödlighet på 100 procent om den inte upptäcks i tid.
Hantaviruset är inte speciellt mycket bättre då det kan leda till Hantavirus Syndrom (HPS); en potentiellt dödlig luftvägssjukdom som fyller lungorna med vätska. I dagläget finns det ingen effektiv behandling.
Fladdermusexperter ska nu undersöka Catimbau-nationalparkens fladdermusbestånd närmare.