Vampyrfladdermöss angriper människor i Brasilien

Upprepade attacker från vampyrfladdermöss har de senaste månaderna skapat oro i nordöstra Brasilien. Offren är framför allt barn och äldre, som blir bitna mitt i natten.

Forskarna anser att den stigande urbaniseringen och bristen på fladdermössens naturliga födokällor har tvingat dem till närkontakt med människor.

© Shutterstock

Invånare i den brasilianska storstaden Salvador har de senaste tre månaderna kunnat bevittna ett ovanligt fenomen:

Vampyrfladdermöss som attackerar människor mitt i natten.

Fladdermössen har hittills satt tänderna i 40 personer från området, och en man har avlidit av rabies.

Det rapporterar den lokala hälsomyndigheten SESAB och nyhetsbyrån Agencia Brasil.

Äldre och barn i farozonen

Offren är framför allt barn och äldre personer, som blir bitna i exponerade områden som fötter, händer och ansikte medan de sover.

Det får nu de lokala hälsomyndigheterna att rekommendera invånarna att hålla fönstren stängda, vaccinera sina sällskapsdjur och omgående söka vård, om de misstänker att de blivit bitna.

Rabies är den största faran efter närkontakt med fladdermöss, eftersom viruset kan påverka hjärnan, och dödligheten är då 100-procentig.

Tvungna att suga människoblod

Fladdermössens beteende är ovanligt, men forskarna har en hypotes om varför de plötsligt fått smak för människoblod.

Salvador grundades på 1500-talet av portugisiska kolonisatörer som den första huvudstaden i Brasilien. Det innebär att staden innehåller en hel del övergivna och gamla byggnader, som fungerar som perfekta uppehållsplatser för fladdermössen.

Samtidigt betyder expanderande stadsområden och en efterföljande brist på fladdermössens naturliga födokällor att de av nöd söker sig till människoblod.