Trögkryparen jordens sista överlevare

När allt annat liv har försvunnit från jordens yta kommer den mikroskopiska trögkryparen att finnas kvar som den sista överlevande organismen. Det har forskare vid Harvard och Oxford kommit fram till i en ny studie.

Den robusta trögkryparen tål temperaturer från 272 minusgrader till 150 plusgrader.

© Shutterstock

Den kan överleva i 31 år i en frysbox, bada i kokande vatten och ge sig ut på en flera veckor lång oskyddad rymdresa utan att ta skada av kosmisk strålning.

Trögkryparen har rykte om sig att vara en ovanligt tålig liten krabat. Nu har dess otroliga överlevnadsförmåga återigen fått forskarna att tappa hakan.

I en studiefrån bland annat Harvard har en grupp astrofysiker just försökt utplåna den en millimeter långa björnliknande organismen genom att utsätta den för ett antal teoretiska katastrofer. Det visade sig vara svårare än väntat.

Nära nog onedbrytbar

Sin blygsamma storlek och sitt gulliga utseende till trots kan inte ens de värsta tänkbara domedagsscenarion få bukt med det här flercelliga djuret.

Det innebär att trögkryparen sannolikt kommer att bli den sista organismen som ger upp när planeten jorden närmar sig sitt slut. Det berättar bland andra Rafael Alves Batista, en av forskarna bakom studien:

”Trögkryparen är det närmaste onedbrytbar vi kommer här på jorden”, som det står på phys.org.

Överlever katastrofer

I studien utsatte Rafael Alves Batista och hans kollegor jorden för tre olika katastrofer: jätteasteroider, supernovor och så kallade gammablixtar, korta skurar av intensiv gammastrålning. Alltihop skedde, väl att märka, på ett teoretiskt plan.

Av deras matematiska modeller att döma är det bara solens död som kan få det lilla djuret att ge upp livet, en slutsats som ger hopp inför jakten på liv i rymden.

”Om trögkryparen är jordens tåligaste djur, vem vet vad det finns för andra organismer där ute?” kommenterar han.