© Frans Lanting/Getty Images

Tre vilda djur visar hur man lurar döden

Forskare dyker ned i spektakulära och gamla djurs celler och gener för att klura ut djurrikets metoder för att leva nästan för evigt.

2 maj 2018 av Jonas Meldal

Även om människan lever allt längre är det djur som kan lura döden helt med skydd mot cancer och äldrande – och genom att återfödas.

1. Grönlandshaj

© Doug Perrine/NaturePL

Fastän att grönlandshajen är långsam, iskall och ofta blind kan den bli drygt 272 år gammal. Den höga åldern hänger ihop med anpassningen till den arktiska miljön; djuret har skruvat ned ämnesomsättningen till en absolut minimal nivå så att den inte tär på sig själv. Livet i Ishavet har också saktat ned övriga funktioner hos hajen, så att hjärtat bara slår var tolfte sekund och att hajen först hamnar i puberteten när den är 100 år.

2. Nakenråtta

© Frans Lanting/Getty Images

Under den östafrikanska savannen lever nakenråttan ett anmärkningsvärt liv. Den känner inte smärta, kan leva utan syre i upp emot 25 minuter och när forskarna försöker spruta in cancerceller i nakenråttan förhindrar djuret att cellerna fortsätter att utvecklas till en tumör. Det visar sig att nakenråttan kan reparera cellskador från de så kallade fria radikalerna som uppstår när näringsämnen omvandlas till energi.

3. Japansk manet

© Takashi Murai

Den japanska maneten Turritopsis dohrnii är i princip odödlig. En vuxen och könsmogen manet kan gå tillbaka till ett tidigare utvecklingsstadium om den utsätts för miljömässig stress, som exempelvis skador eller brist på mat. Därifrån kan den börja om på nytt som en färsk kopia av sig själv.

Vill du veta mer om djur? I varje nummer av Illustrerad Vetenskap kan du följa med till djurens fascinerande rike och uppleva varför djurens parning är livsfarlig, hur de kommunicerar med varandra och vilket djur som har anpassat sig bäst. Börja prenumerera nu så ger vi dig ett djuriskt bra erbjudande:

  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap.

  • En månads fri åtkomst till en mängd e-magasin såsom National Geographic, Sköna hem och Världens historia.

  • En bluetooth-högtalare från Sonitum.

För bara 49:50 kronor – du sparar 407 kronor. 

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: