Flimmernäbbdjur och grenar

Topp 5: Vilket däggdjur är världens minsta?

Blåvalen är som bekant världens största däggdjur och den afrikanska elefanten det största däggdjuren på land, men vilket däggdjur är egentligen det minsta i världen?

Blåvalen är som bekant världens största däggdjur och den afrikanska elefanten det största däggdjuren på land, men vilket däggdjur är egentligen det minsta i världen?

Daniel Heuclin/Nature Picture Library

1. Flimmernäbbdjur – 1,8 gram

Pygmaespidsmus
© Shutterstock

Flimmernäbbmusen, som har en kroppslängd på bara fyra centimeter, lever i ett ällte som sträcker sig från Europa och Nordafrika till Sydöstasien. Insektsätaren intar två gånger sin vikt om dagen och drar sig inte för att jaga ett byte som är lika stort som den själv. Djuret är dessutom känt för sin höga puls med mer än 1 500 hjärtslag i minuten.

2. Trynfladdermus – 2,0 gram

Humlebiflagermus
© Dr. Merlin D. Tuttle/Photoresearchers/Ritzau Scanpix

Den minsta fladdermusen är med sin längd på bara 3,2 centimeter inte större än en humla. Den bor i grottor i Myanmar och Thailand, där den lever i grupper om upp till 500. Den flygande insektsätaren lämnar bara grottan för att jaga omkring en halvtimme varje morgon och kväll.

3. Pygméspringråtta – 3,8 gram

Pygmaespringmus
© Depositphotos

En kroppslängd på bara 4,4 centimeter gör pygméspringråttan från Pakistan svår att få syn på. Och den är ännu svårare att fånga. Med sina långa bakben sätter den av i meterlånga språng över ökensanden, medan den håller balansen med sin åtta centimeter långa svans.

4. Pungmus – 4,3 gram

Pungspidsmus
© Jiri Lochman/Nature Picture Library

Förutom sin måttliga storlek på sex centimeter utmärker sig den australiska pungmusen även med sitt extremt platta huvud. Kraniet är mycket bredare än det är högt. Från topp till botten mäter det bara 3-4 millimeter, vilket djuret utnyttjar till att sticka ned huvudet i springor i jorden på jakt efter byte.

5. Afrikansk dvärgmus – 7,5 gram

Afrikansk dværgspidsmus
© Shutterstock

Den bara 5,5 centimeter långa gnagaren är vanlig i Afrika söder om Sahare i mycket torra områden. Törsten stillar den på sitt alldeles egna sätt. när natten faller staplar den små stenar framför sin håla. Under natten samlar stenarna dagg som djuret sedan lapar i sig på morgonen.