Shutterstock

Topp 5: Vilka djur parar sig längst tid?

Människor har i genomsnitt sex i 5,4 minuter. Men många djur parar sig under mycket längre tid.

Människan är det enda däggdjuret som har sex för skojs skull. Å andra sidan klarar vi inte att hålla på så länge som många djur gör.

Ett genomsnittligt samlag mellan människor varar i 5,4 minuter, visar forskning. Djuren däremot kan para sig i timmar och dagar.

5. Pungmus (5-14 timmar)

© Australian Museum

De långvariga parningarna tar livet av hanarna. Efter parningen, som pågår under ett antal dagar, dör mössen av stress. De är utslitna av det utmattande arbetet.

4. Gräshoppor (12-18 timmar)

© Shutterstock

Gräshoppshonar har många partner. En långvarig parning garanterar hanen att det verkligen är hans sädesceller, som befruktar den utvalda honan.

3. Skallerormar (24 timmar)

© Shutterstock

Ormhonor har många friare. När en hane får sin chans ser han därför till att dra ut på parningen så länge som möjligt, så att rivalerna ger upp och provar lyckan på annat håll.

2. Lejon (i 3-4 dagar)

© Shutterstock

Även om en hona är parningsvillig är hennes ägg kanske inte klara för befruktning. För att vara säker parar sig hanen med honan 30–50 gånger om dagen i 3–4 dagar.

1. Sargassoulk (resten av livet)

© Getty Images

När en hane av arten sargassoulk träffar en hona växer han fast på henne. Resten av livet är han reducerad till en säck med testiklar under konstant parning. Hanen lever sedan vidare där i vanligtvis några år.