Tio i topp: Världens farligaste djur

Vi korar världens farligaste djur bland 10 lömska kandidater. Håller du med om rangordningen? Lägg din röst i vår omröstning.

Malariamyg

Illustrerad Vetenskap har granskat 10 kandidater till titeln som världens farligaste djur och korar det enligt vår mening mest dödsbringande.

Håller du med om rangordningen? Lägg din röst i omröstningsboxen här

Läs om vinnaren här och ladda ned hela vår tio i topp härnedan.

Malariamyggan

Antal döda: 1,5 miljoner om året Världens farligaste djur är 16 millimeter långt och väger högst 2,5 milligram. Med sitt stick överför malariamyggan dödliga parasiter från människa till människa. Varje år smittas 270 miljoner med malaria, och 90 procent av de människor som dör av infektionssjukdomen är små barn, då deras immunsystem inte är rustat för att klara av infektionen.

Honmyggorna sprider malariaparasiterna, när de sticker människor och djur – mest under kvällar och nätter – och använder blodet i utmognandet av sina ägg. Är myggan bärare av parasiten, överför hon den från sin mage via saliven till offret, och parasiten förökar sig sedan i blodbanan.

Det finns flera olika arter av malariamyggor, och de lever företrädesvis i tropiska och subtropiska länder, men ny forskning tyder på att de globala klimatförändringarna ger myggorna möjlighet att sprida sig norrut.

Se de övriga 9 kandidaterna

För prenumeranter: Se de övriga 9 kandidaterna på listan genom att ladda ned hela artikeln från Illustrerad Vetenskap nr 8/2013 som PDF.