Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earthworms
Djur

Stämmer det att daggmaskar kan dela sig i två?

Jag har hört att en daggmask kan leva vidare som två individer, om den huggs mitt itu eller klyvs på längden. Är det sant?

Myten om daggmaskar

”Om du vid trädgårdsarbetet råkar klyva en daggmask, blir den till två individer.” Så har man brukat säga i många år. Detta är och förblir emellertid en myt.

I de allra flesta fall dör masken om den delas i två, men på grund av att ändarna kan ligga och vrida sig under lång tid, är det lätt att tro att båda kommer att överleva.

Ibland kan framkroppen regenerera en ny bakdel och leva vidare, liksom en daggmask, som är kluven på längden i sällsynta fall kan läka såret och på så sätt få två ”svansar”.

En daggmask kan inte bli två livskraftiga individer

Anledningen till att daggmasken inte kan bli till två livskraftiga individer finner man i dess inre anatomi. Även om fram- och bakkroppen vid första ögonkastet ser lika ut har de mycket olika innehåll.

Längst fram i kroppen ligger en nervknut – det närmaste daggmasken kommer en hjärna – ett primitivt blodsystem med fem hjärtan samt en uppsättning tämligen komplicerade könsorgan. Allt detta saknas i bakänden, som inte innehåller annat än en bit tarm och därför inte på några villkor kan överleva på egen hand.

Plattmasken är närapå odödlig

När det handlar om förmågan att regenerera sig, kan inget djur mäta sig med plattmaskarna. Deras förmåga att bli till flera individer har under årtionden undersökts i laboratorier.

Oavsett om en plattmask skärs av på längden, på tvären eller i ännu fler bitar, blir varje bit till en ny mask. Försök har visat att vissa arter kan skäras i upp till 279 bitar, som var och en utvecklas till en ny, livskraftig mask.

Läs också:

Djur

Kan daggmaskar verkligen omvandla jorden till mull?

1 minut
Överlevnad

Australiska flygvapnet räddar koalor

2 minuter
Hajar

Möt Megalodon – den största hajen någonsin

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj