Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spider in web
Djur - Spindlar

Varför sitter spindlar mitt i nätet?

Vissa spindlar gömmer sig utanför sitt nät, medan andra sätter sig mitt i det.

Samtliga de spindelarter som spinner fångstnät hör till de mycket få djur som bygger fällor för att få tag i föda. De spindlar som spinner hjulformade nät kallas hjulspindlar.

När en hjulspindel är färdig med sitt nät, sätter den sig och väntar på att smådjur ska flyga eller gå in i det. Vissa arter har ett gömställe utanför nätet. Det kan till exempel vara en grotta, som spindeln har spunnit av silke. Där kan den via en signaltråd märka rörelser i nätet.

Andra hjulspinnare sitter inte i en grotta utan sätter sig och väntar i nätets centrum. Det har förmodligen den fördelen att spindeln lättare kan märka rörelser i nätet, eftersom vart och ett av dess åtta ben vilar på en ”eker” i hjulet. Därför kan den sannolikt bättre bedöma var i nätet en insekt fastnat och kan fort komma till bytet. Det är en fördel, eftersom vissa djur snabbt kan slita sig loss ur nätet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj