Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Spindlar

Kan spindlar samarbeta?

Man ser aldrig flera spindlar i samma nät. Finns det spindlar som inte är aggressiva individualister utan mer sällskapliga?

Av de nästan 40000 kända arterna av spindlar känner biologerna drygt 20 arter, hos vilka hannar och honor lever i stora samhällen, som kan uppgå till flera tusen individer. Vissa afrikanska och asiatiska medlemmar av släkten Stegodyphus kan leva harmoniskt tillsammans i stora tredimensionella nät, som kan omsluta ett helt träd. Spindlarna vårdar och underhåller nätet tillsammans. De turas om att passa ungarna och delar de byten som fångas in.

Nyligen har man dessutom upptäckt en ny social art, Theridion nigroannulatum i Ecuador i Sydamerika. Dessa spindlar skapar samhällen, som påminner om dem man finner hos sociala insekter som bin, myror och termiter. Honorna finns i två olika storlekar, vilket kan beror på att det i spindelsamhället finns ett kastsystem och en form av arbetsfördelning som hos sociala insekter.

Slutligen kan enstaka spindlar också samarbeta tvärs över artgränserna, då det finns små spindlar som lever av byten som fångats i stora spindlars nät. Det gäller till exempel Argyrodes, som ofta lever i den betydligt större Nephilas nät. Den lilla spindeln får lov att äta de allra minsta infångade insekterna, och som motprestation får den stora spindeln sitt nät noggrant rensat från alla de smådjur som den inte orkar äta upp själv.

Läs också:

Kroppen

Ansiktet är ditt starkaste vapen

15 minuter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Människan

RÖSTA: Vilka är de största hoten mot mänskligheten?

10 minuter
Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj