Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Spindlar

Hur påbörjar en spindel sitt nät?

I vilken ordning spinner en spindel sitt nät, och hur lång tid tar det att spinna det klart?

Spindelns nät består av såväl klibbig som ickeklibbig tråd. Nätet konstrueras alltid efter ett bestämt mönster, som en helt ny datorteknik har gjort det möjligt att i detalj studera. Forskarna placerade en videokamera framför spindeln. Kameran var kopplad till en scanner som i sin tur var kopplad till en dator, och på så sätt var det möjligt för forskarna att skapa en bild av spindelns rörelser. På bilden anger en färgkod ordningsföljden av rörelserna under arbetet, I början undersöker spindeln omgivningarna för att leta reda på de bästa ställena att förankra nätet på (rött). Därefter spinner den en rad stabila förankringstrådar (gult), som bildar ekrarna i själva nätet. När de är på plats, spinner spindeln en hjälpspiral i nätet (vitt). Hjälpspiralen spinns inifrån och ut, och den är i likhet med förankringstrådarna ickeklibbig. Därefter vänder spindeln och påbörjar en ny spiral utifrån och inåt. Denna spiral består av klibbiga fångsttrådar (blått). När spindeln arbetar sig inåt, äter den upp hjälpspiralen och återanvänder trådens proteininnehåll. Spindelnät varierar kolossalt i storlek från art till art, och spindeln anpassar också storleken till de lokala vindförhållandena. Europeiska hjulspinnare, till exempel korsspindeln, tillverkar oftast ett nät med 20-30 centimeter i diameter. Det är en halv till en timmes arbete, som upprepas en gång per dygn. Tropiska arter kan däremot spinna nät som är flera meter i diameter.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj