Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Spindlar

Hur kan spindlar överleva långa fall?

Häromdagen sopade jag ned en spindel från mitt tak, och den såg ut att må bra efteråt. Jag har räknat ut att det motsvarar att jag skulle överleva ett fall på 360 meter. Hur kan små djur tåla sådant?

När ett djur (eller vilket annat objekt som helst) faller, påverkas det framför allt av tyngdkraften. Ju längre fallet är, desto högre hinner fallhastigheten bli. Man kan därför inte utan vidare multiplicera och jämföra ett kort fall för en spindel med ett långt fall för en människa. Därtill kommer att luftmotståndet också spelar en roll. Luftmotståndet verkar i motsatt riktning mot tyngdkraften och bromsar fallet. Eftersom små djur som spindlar har en relativt stor yta i förhållande till sin mycket låga vikt, blir luftmotståndet stort, så de faller aldrig med särskilt hög hastighet. Den låga vikten gör också att de träffar underlaget med låg energi, så risken för fysiska skador är väldigt liten. Det kan naturligtvis hända att spindlar med långa, smala ben råkar bryta ett av dem om de skulle landa olyckligt. Även det har naturen emellertid garderat sig mot, för benet växer ut igen, nästa gång djuret ömsar skinn.

Läs mer om: Världens största spindel

Läs också:

Spindlar

Så länge lever en spindel i dammsugaren

1 minut
Spindlar

5 myter om spindlar

7 minuter
Edderkoppeøjne helt tæt på
Spindlar

Spindelgift botar impotens

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj