Vad är en fågelspindel?
Få djur får håret på armarna att resa sig så som fågelspindeln gör. Det åttabenta rovdjuret är nästan designat för att orsaka mardrömmar.
Fågelspindelns kropp är täckt av små, fina hårstrån som bränner som en brännässla och kan ge stickande, kliande utslag om man rör vid dem.
Den fina pälsen fungerar avskräckande för andra rovdjur. Om nässelhåren letar sig in genom rovdjurets näsa och mun och vidare ner i luftvägarna kan lungorna bli så irriterade att djuret får svårt att andas.
Fågelspindlar har totalt åtta ögon som sitter på huvudet. Allra längst fram på huvudet sitter de kraftfulla giftkrokarna, som till skillnad från alla andra spindlar är vända vertikalt och inte horisontellt.
Det betyder att fågelspindeln snarare spetsar sitt byte än att bita det.
Av jordens totala bestånd på 40 000 spindelarter utgör fågelspindlar drygt 1 000 olika arter.
Medan andra spindlar vanligtvis lever bara några år kan fågelspindlar bli upp till 25 år gamla.
Fågelspindlar varierar mycket i storlek. Vissa arter kan fylla ut en hel tallrik, andra är inte större än ett litet mynt.
Världens största fågelspindel är den så kallade goliatfågelspindeln som lever i Sydamerikas djungel.
Jätten blir upp emot 30 centimeter i diameter och kan väga 170 gram – ungefär lika mycket som en stor hamster.
Goliatspindeln och andra stora fågelspindelarter äter vanligtvis större byten som gnagare, grodor, fladdermöss, ödlor och ännu mindre fåglar - därav namnet fågelspindlar.
Men en majoritet av fågelspindlarna livnär sig på insekter.
Fågelspindeln fångar sitt byte genom att hugga och paralysera djuret med sina giftkrokar. När bytet väl är förlamat sprutar fågelspindeln in matsmältningsvätska från magen i sitt byte vilket gör att bytet löses upp.
Var lever fågelspindlar?
Fågelspindlarna spreds ursprungligen från Amerika till Afrika och Asien för cirka 160 miljoner år sedan.
Detta skedde när jordens dåvarande superkontinent Gondwana sakta började sönderfalla till de kontinenter som i dag utgör jordklotet.
Det visar forskning som har studerat fågelspindlarnas arvsmassa noggrant.
I dag finns fågelspindlar på alla kontinenter utom Antarktis. De största arterna finns dock främst i subtropiska och tropiska regioner i Central- och Sydamerika, Afrika och Sydostasien.
Även om fågelspindeln är världens största spindelart gör den inte särskilt mycket väsen av sig.
De flesta fågelspindlar tillbringar större delen av sina liv i små hål under jorden i regnskogar, träsk och öknar.
Finns även i Sverige
Med lite tur kan du faktiskt också stöta på en fågelspindel i Norden. Den så kallade nordliga fågelspindeln, Atypus affinis, är inte farlig för människor och lever i Storbritannien, Holland, Danmark – samt i södra Sverige.
Den lilla fågelspindeln är bara 2,5 centimeter, inklusive ben och lever uteslutande i sandjord på sluttningar som är utsatta för mycket sol.
Den nordliga fågelspindeln var försvunnen från Danmark i mer än 70 år, men återupptäcktes 1994.
Sedan dess har fågelspindeln setts på flera platser i landet, men i dag är den sällsynta fågelspindeln på tillbakagång.
Vill du veta mer om spindlar? Läs då vår artikel om spindlar i Sverige.
Är fågelspindlar giftiga?
Giftet kan bota
Rädsla för spindlar kallas arachnofobi och är en av de vanligaste fobierna i världen. Det uppskattas att någonstans mellan tre och 15 procent av jordens befolkning lider av arachnofobi.
Även om det är skäligt att frukta de mest giftiga spindlarna (som kan leda till döden även för vuxna människor), bör fågelspindeln inte leda till sömnlösa nätter.
Trots sitt bistra utseende är fågelspindeln relativt ofarlig.
Trots att giftet är tillräckligt starkt för att förlama de flesta av fågelspindelns byten är det sällan farligt för människor.
Det påminner om ett getingstick när det lurviga rovdjuret sätter giftkrokarna i en människa.
Och faktum är att giftet från fågelspindeln kan hjälpa oss.
Forskarna har lyckats isolera proteinet och "syntetisera" det.
Det gör att det smärtstillande proteinet nu kan skapas på konstgjord väg i laboratoriet – och kanske på sikt leta sig in på apotekshyllorna runt om i världen som ett smärtstillande medel.