Världens största spindel

5 saker du inte visste om spindlarna i ditt hus

Vid den här tiden på året finns det spindlar överallt. De kryper i mörkret bakom soffan och springer över golvet när du minst förväntar dig det. Men vad vet du egentligen om de åttabenta djuren som finns i ditt hem? Här är fem överraskande fakta.

1: Alla arter är giftiga

Alla världen mer än 45 000 spindelarter är giftiga, men mindre än en halv procent av det totala antalet kan orsaka problem om en människa blir biten av dem.

2: Bisarr parningsakt är ren överlevnad

© Andreas Eichler/Wikimedia

Bland många spindelarter är det vanligt att honan äter upp hanen direkt efter parningsakten – det är exempelvis den vanan som har gett ‘Svarta änkan’ sitt namn.

Därför vidtar krabbspindeln försiktighetsåtgärder när han närmar sig en hona. Innan parningen binder han fast honan med en silkestråd så att han kan hinna undan med livet i behåll när akten är över.

3: Hjärnan sitter i benen

© Max Pixel

Skandinaviska spindelarter är generellt sett inte speciellt stora. Små spindlar har väldigt stora hjärnor i förhållande till sin storlek och hos vissa arter är hjärnan så stor att den har förgreningar ut i benen.

Läs även allt om spindlar i Sverige här

4: Större dallerspindel är araknofobens bästa vän

© Sinclair Stammers/NaturePL

Större dallerspindel härstammar från södra Europa, men är på frammarsch i norra Europa och Skandinavien.

Det kan de som lider av spindelfobi vara glada över. Den här spindeln lever nämligen av andra spindlar. I vissa delar av världen anses den vara ett nyttodjur eftersom den bland annat håller nere beståndet av farliga spindlar, så som svarta änkor.

5: Rädsla gör att spindeln ser större ut

Ett forskningsprojekt som pågått vid Ben-Gurion University of the Negev i Israel har visat att araknofober – de som lider av spindelfobi – uppfattar det som att spindlar är större än vad de är i verkligheten.

Den insikten kanske kan leda till mer effektiva behandlingar av svår araknofobi.

Läs även om världens giftigaste spindlar.