Spindlar

Svarta änkan

Spindlar kan vara nyckeln till framtidens supermaterial

Spindlar är inga insekter utan så kallade spindeldjur som kännetecknas av åtta ben, en tvådelad kropp och att de saknar antenner. Alla spindlar kan spinna silkestråd som trots sitt ömtåliga utseende är ett otroligt kraftfullt material. Det sägs att spindels tråd är lika stark som stål, men det stämmer inte riktigt. Spindelns silkestråd har en dragstyrka på en gigapascal och stål har en dragstyrka på 1,6 gigapascal. Spindelns tråd är dock mer elastisk och därför pågår det forskning på att använda det naturliga materialet i allt från skottsäkra västar till kofångare på bilen. Läs mer om de små krypen här på sidan.

Är alla spindlar giftiga?

De flesta spindlar tillverkar gift, men giftet är oftast ofarligt för människor. Av de 45 000 spindelarter som finns är det färre än 30 som har människoliv på sitt samvete.

En av de mest kända giftiga spindlarna är svarta änkan. Den svarta änkan har ett nervgift som är 15 gånger kraftigare än giftet från en skallerorm.

Den svarta änkans gift kan därför döda stora djur, exempelvis hundar och katter, och i vissa fall även människor. Det händer dock extremt sällan och det finns inga registrerade dödsfall sedan 1983.

Vilken är världens giftigaste spindel?

Den australiska Sydney Funnel-Web Spider (Atrax robustus) och den brasilianska vandringsspindeln (Phoneutria fera) delar förstaplatsen i tävlingen om världens giftigaste spindel. Båda spindlarna använder ett nervgift som ödelägger hjärtrytm och andning.

Totalt har 13 människor dött efter ett möte med den australiska Sydney Funnel-Web Spider och tio personer har dödats av den brasilianska vandringsspindeln.

Men efter att utvecklingen av effektiva motgift tagit fart har det inte inträffat några dödsfall på flera decennier.

Brasiliansk vandringsspindel (Phoneutria fera)

© Shutterstock

Vad äter spindlar?

Många spindlar äter insekter och andra spindlar, om de hamnar i deras nät.

Vissa spindlar, som exempelvis jaktspindlar, spinner inga nät. De jagar istället sina byten på natten med hjälp av särskilda hårstrån på benen. Hårstråna uppfattar vibrationer i luften, vilket underlättar för jaktspindeln att lokalisera sitt byte.

Jaktspindlar har en offensiv jaktstrategi medan spindlar som bor i hålor är mer avvaktande. De sitter på i sina bohålor och attackerar när bytet passerar. En av de mest kända spindlarna som bor i hålor är Goliatspindeln som är världens tyngsta spindel och väger runt 170 gram.

När det gäller stora spindlar, som Goliatspindeln eller The Giant Huntsman, kan menyn bestå av fåglar eller mindre däggdjur, som exempelvis möss.

Hoppspindeln Bagheera kiplingi skiljer sig från mängden av köttätande spindlar då den föredrar en vegetabilisk diet i form av växtnäring från akaciabuskar.

Goliatspindel med byte

© Shutterstock
Sida 1 / 2